tiistai 19. joulukuuta 2017

Lars Mytting: Täyttä puuta

Vuosi lähestyy loppuaan ja samalla Helmet-haasteen suoritusaika lyhenee. Minulta puuttui vielä kahden haastekohdan kirjat – tämän kirjan luettuani enää yksi. Täyttä puuta. Pilko, pinoa ja kuivaa – puulämmittämisen taito on juuri sitä, mitä nimi sanoo. Olen asunut lapsuuteni puulämmitteisessä talossa (joka oli hatara ja siksi tavattoman kylmä), mutta ei minulla ole mitään varsinaista tietoa polttopuun käsittelystä. Kirja sopii siis Helmet-haasteen kohtaan 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän.

Täyttä puuta on tietokirja, mutta se on samalla puilla lämmittämisen ylistys. Poltettaessa syntyvät haitalliset pienhiukkaset ohitetaan hyvin lyhyesti. Kirjoittaja Mytting ihailee ihmisiä, jotka tekevät polttopuunsa itse puiden kaatamisesta alkaen. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, puut pitää ainakin halkoa itse. Mytting tekee joitakin myönnytyksiä nykyajalle. Hydraulihalkoja saa täyden hyväksynnän.

Halkojen oikea kuivattaminen ja pinoaminen on kirjoittajan lempiaihe. Kirjassa on ohjeita oikeanlaiseen pinoamiseen: pyöröpino, sylihalkopino, avoin nelikulmapino, suljettu nelikulmapino, rankapino… Ja hienoja kuvia oikein tehdyistä pinoista. Ne ovat oikeasti kauniita. Minua harmitti, että minulla ei nyt ole laittaa tähän kuvaa isäni kesämökillä tekemistä halkopinoista, jotka ovat niin hienoja, että kaikki kylään tulijat (miehet) ensimmäisenä tekonaan alkavat ihastella niitä.

Tietokirjassa on tietysti myös numerotietoa, kuten eri puulajien lämpöarvo ja energiasisältö, ja tutkimustietoa esimerkiksi polttopuiden tekijöistä. Mikään yllätys ei ole, että polttopuihin käyttävät eniten aikaa yli 60-vuotiaat miehet (ruotsalainen tutkimus, mutta suomalainen tulos ei taitaisi poiketa tuosta). Halkojen hakkaaminen lienee mökkeilijöiden yleisimpiä harrastuksia.

Tässä kirjassa on kummallista vain se, että sen on kirjoittanut norjalainen. Miksi kukaan suomalainen ei ole keksinyt tehdä tätä? Kirja on toimitettu suomalaisiin oloihin ja Suomea varten siihen on lisätty jopa uusi luku. Se käsittelee tietysti saunan lämmittämistä.

Takakansitekstissä sanotaan: ”Kirjan luettuasi haluat mennä hakkaamaan halkoja puuvajaan tai tekemään tulen saunan uuniin.” No en minä ainakaan, mutta ehkä jollekulle muulle voi käydä niin.

Lars Mytting: Täyttä puuta. Pilko, pinoa ja kuivaa – puulämmittämisen taito
Suomentanut Seppo Hovila
Suomen oloihin toimittanut Anssi Orrenmaa
Bazar 2013, 2. painos, 200 s. (1. painos 2012)
Norjankielinen alkuteos Hel ved. Alt om hogging, stabling og tørking – og vedfyringens sjel

4 kommenttia:

 1. Sinullahan on hyvin haaste hallussa, minulta puuttuu vielä yhdeksisen kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeiseen haastekohtaankin on jo kirja varattuna.

   Poista
 2. Kiinnostava kirjavalinta. Puusouvia olen tehnyt jossain vaiheessa sen verran että olen ihan iloinen ettei moista tulee nykyään juuri tehtyä, vaikka onhan puulämmitteisessä saunassa tai takassa oma hohtonsa...

  Viimeistä haastekirjaa odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinnalle on syy. Oli niin paha flunssa, että en jaksanut lähteä kirjastoon ja jouduin tyytymään kotivarastoon. Hyllyltä, jolla eivät ole omat kirjani, löytyi tämä. Mutta kirja on yllättävän hyvä, kyllä se kannatti lukea.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.