sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Pekka Haavisto: Hatunnosto

Pekka Haaviston kirjassa Hatunnosto maailman pakolaiskriisit nousevat tärkeimmäksi aiheeksi: Darfur, Somalia, Kosovo. Haavisto on ollut kehitysyhteistyöministeri ja sen jälkeen hän on toiminut kansainvälisissä tehtävissä, esimerkiksi juuri Darfurissa. Me kuulemme kriiseistä uutisissa, mutta Haavisto vie uutisten taakse, kun hän kertoo omakohtaisista kokemuksistaan, kuten neuvottelusta suuren puun alla keskellä autiomaata tai kiitollisen pakolaisnaisen tapaamisesta lerillä. Kiitollisuuden aiheuttivat Euroopasta saadut sininen pressu ja muovikanisteri.  Kirja on ilmestynyt vuonna 2010, mutta sen jälkeen pakolaiskriisit eivät ole ainakaan vähentyneet.

Hatunnosto on omaelämäkerrallinen, mutta kansainväliset asiat ovat siinä etusijalla. Niiden jälkeen Haavisto kertoo valittuja tapahtumia elämästään sekä mielipiteitään ja näkemyksiään joistakin asioista. Aiheet vaihtelevat puolison kohtaamisesta kuplavolkkariharrastukseen ja luonnon henkisestä merkityksestä sammon arvoitukseen. Vihreän liikkeen syntysijoilla Koijärvellä käydään myös.

Julkaisuajankohdasta päättelin, että Hatunnosto on kirjoitettu vuoden 2012 presidentinvaaleja ajatellen, vaikka varsinainen vaalikirjakin ilmestyi myöhemmin. Nythän Hatunnosto on taas ajankohtainen.

Pekka Haavisto: Hatunnosto
Kirjapaja 2010, 229 s.

***********
Helmet-haaste: 12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän silloin edellisten pressanvaalien alla, ja eivätpä taida moni aiheista niin nopeasti vanhentua...

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.