lauantai 18. elokuuta 2018

Andy Weir: Yksin Marsissa

Andy Weirin Yksin Marsissa oli muutama vuosi sitten bestseller, ja suosittu oli myös sen pohjalta tehty elokuva. Elokuvaa en ole nähnyt.

USA on aloittanut Mars-lennot. Kolmannella lennolla tehtävä joudutaan keskeyttämään liian rajun hiekkamyrskyn vuoksi. Yhdelle astronautille tapahtuu onnettomuus, kun miehistö siirtyy Mars-nousijaan. Muut luulevat hänen kuolleen. Astronautti Mark Watney jää yksin Marsiin.

Mark alkaa kirjoittaa lokikirjaa. Hän kirjaa, mitä tekee, mitä ongelmia hänellä on ja miten hän ratkaisee ne. Ongelmiahan on. Seuraavaan Mars-lentoon on neljä vuotta. Ruokaa ei ole tarpeeksi, vettäkin tarvittaisiin lisää, NASAan pitäisi saada yhteys. Lisäksi tapahtuu yllätyksiä, jotka ovat viedä Markin hengen.

Mark Watney on perusteellisesti koulutettu astronautti ja hän keksii ratkaisun jokaiseen pulmaan. Hän on botanisti ja insinööri. Insinöörinä hän on osaava ja kekseliäs. (Suomennoksessa häntä kutsutaan mekaniikan insinööriksi. Epäilen, että alkutekstissä lukee mechanical engineer, joka on suomeksi koneinsinööri.) Harvoin tulee eteen kirjoja, joissa käytetään luonnontiedettä, niin että selitetään miksi ja miten ihan numeroarvoja myöten. Mark tarvitsee varsinkin kemiaa ja sähkötekniikkaa. Mielenkiintoista luettavaa.

Vaihtelua Markin lokikirjausten väliin tuovat käynnit NASAssa ja Markin kollegoiden avaruusaluksessa. NASAssa tietysti huomataan satelliittikuvista, että Mark on hengissä, ja hänen pelastamisekseen aloitetaan valtava operaatio, johon liittyy yllättäviäkin toimijoita.

Mark pitää lokikirjansa asiaan keskittyvänä ja osin jopa humoristisena. Hän ei kirjoita tunteistaan Marsin yksinäsyydessä. Oikeastaan ainoa henkinen selviytymiskeino, minkä hän mainitsee, on mahdottomilta tuntuvien ongelmien jakaminen pienempiin osiin, joita hän ratkoo yksi kerrallaan. Yksin Marsissa keskittyy tekemiseen, ei tunteisiin. Markin selviytymiskeinojen seuraaminen oli usein jännittävämpää luettavaa kuin varsinaisten jännityskirjojen.

Kiva kirja, pidin tästä.

Andy Weir: Yksin Marsissa
Suomentanut Kaj Lipponen
into 2015, 387 s.
Englanninkielinen alkuteos The Martian 2011

***********
Helmet haaste kohta 11. Kirjassa käy hyvin.

10 kommenttia:

 1. "Mekaniikan insinööri". Minusta suomennoksessa oli poikkeuksellisen paljon käännöskukkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Poimin tähän "mekaniikan insinöörin", koska se häiritsi minua kirjan alusta aika pitkälle asti.

   Poista
 2. Minäkin luin tämän vaikka bloggaus jäi aikoinaan tekemättä. Olin hieman ennakkoluuloinen kirjan ideaa kohtaan, mutta kirja toimikin sitten minulle tosi hyvin ja tykkäsin huumoristakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin kuullut positiivisia kommentteja ystäviltäni, joten tiesin mitä odottaa.

   Poista
 3. Minäkin tykkäsin tästä. Asetelma on mielenkiintoinen ja huumori upposi, lisäksi oli sopivasti jännitystä. Toimii!

  VastaaPoista
 4. Olen vinkannut tätä yläkoululaisille, saatesanoin että Mark on vähän kuin Aku Ankka. Kenelle muulle kävisi niin että tulee jätetyksi Marsiin, onnistuu aikaansaamaan räjähdyksiä, korjaa ja rikkoo esineitä, jne jne... :D

  VastaaPoista
 5. Pidin, vaikutuin, koska sisälläni asuu pieni insinööri. Avaruus ja tekniikka, vastustamaton yhdistelmä! Myös lapsenlapsi 13 v lumoutui tarinasta, muttei jaksanut lukea kirjaa loppuun asti (en ihmettele muuta kuin sitä, että edes yritti), joten leffalla mentiin loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin taidan katsoa elokuvan, jos/kun tulee tv:stä.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.