tiistai 14. elokuuta 2018

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista

Ruotsissa kirjoitetaan hyviä dekkareita, joten valinta vuoden 2016 parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi on vahva suositus.

Juristi Persson Giolito on kirjoittanut oikeussalidraaman. Syytettynä on 18-vuotias Maja. Syytteet ovat vakavia: murha, murhan yritys, murhan avunanto ja yllytys murhaan. Uhrien joukossa on Majan poikaystävä. Kertojana on Maja. Oikeudenkäynnin etenemisen lomassa hän käy mielessään läpi tragediaa edeltäneet tapahtumat. Maja ei tietenkään ole puolueeton, joten lukija voi yrittää muodostaa omaa käsitystään hänen kertomuksensa pohjalta.

Tärkeimmät henkilöt eli Maja ja hänen poikaystävänsä Sebastian ovat hyvin rikkaiden perheiden lapsia. Sebastianin isä on Ruotsin rikkain ihminen, jonka tahdon mukaan hyppäävät jopa ministerit. Henkilöihin oli aika vaikea samastua tai tuntea myötätuntoa. Tosin kirjassa on yksi luku, jossa kritisoidaan yhteiskunnan liian suurta eriarvoistumista. Se ei kuitenkaan ole syynä murhiin, vaan ihan tavalliseen tapaan ihmissuhteet.

En muista lukeneeni aikaisemmin ruotsalaista rikosromaania, jossa oltaisiin oikeudessa. Maailmalta niitä kyllä löytyy, esimerkiksi John Grishamin teokset. Tässä käy samoin kuin muissa lukemissani samantyyppisissä kirjoissa: ne eivät ole jännittäviä, vaikka olisivat muuten taitavia. Suurin kaikista oli helppo jättää hetkeksi lepäämään. Sen sivuja ei ollut pakko kääntää eteenpäin odottaen jännittyneenä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista
Suomentanut Tarja Lipponen
Johnny Kniga 2017, 415 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Störst av allt 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.