torstai 18. lokakuuta 2018

E. T. A. Hoffmann: Serkkuni kulmaikkuna

E. T. A. Hoffmann oli minulle tietysti nimenä tuttu ennen kuin luin Serkkuni kulmaikkunan, mutta en ollut lukenut häneltä aiemmin mitään. Faros-kustannusta voi kiittää siitä, että suomalaiset lukijat saavat vanhoja klassikoita luettavakseen. Tämäkin kertomus on pieni helmi.

Minäkertojan serkku on kirjailija. Jonkun tarkemmin määrittelemättömän taudin seurauksena serkku on menettänyt liikuntakykynsä ja on sidottu pysymään asunnossaan. Hänen ikkunastaan on näköala vilkkaalle torille. Kertojan ja serkun välille viriää keskustelu heidän katsellessaan torielämää. Serkku yrittää saada kertojan havainnoimaan ihmisiä samalla tavalla kuin kirjailija havainnoi.

”Tämä tori on [- -] alituisesti muuttuvan elämän tarkka kuva.” Niin on myös Serkkuni kulmaikkuna, pienestä sivumäärästään huolimatta. Samalla kertomus on johdatus kirjailijan ajatteluun, kun hän kehittelee ihmisten elämäntarinoita pienistä vihjeistä lähtien. Voi kirjan tietysti lukea myös ilmestymisajankohtansa eli 1800-luvun alun kuvauksena. Sellaisena siinä korostuu ihmisen yhteiskunnallinen asema. Pieni näyte:
”Tässä näet täydellisen ja lopullisen alistumisen selvät merkit. Mitä raha merkitsee tuolle sokealle? Hän ei voi sitä käyttää. Hänen on uskottava se varauksetta jonkun toisen käsiin, joissa se vasta saa arvonsa. Saatan erehtyä, mutta minusta näyttää siltä kuin tuo nainen, jonka vihanneskoreja hän kantaa, olisi iljettävä äkäpussi. Hän kohtelee sokeaparkaa huonosti siitä huolimatta, että hän luultavimmin takavarikoi ja saa siten käyttöönsä kaiken sen rahan, joka sokealle lahjoitetaan.”
Suomentaja Jukka Sarjala on kirjoittanut esipuheen, joka taustoittaa ja tulkitsee Serkkuni kulmaikkunaa. Tapani mukaan luin esipuheen vasta luettuani kirjan, koska halusin ensin muodostaa oman käsitykseni. Esipuhe on erinomainen ja se kannattaa ilman muuta lukea (joko ennen tai jälkeen, miten kukin haluaa).

E. T. A. Hoffmann: Serkkuni kulmaikkuna
Suomentanut Jukka Sarjala
Faros 2014, 74 s.
Saksankielinen alkuteos Des Vetters Eckfenster 1822

***********
Kirja osui käteeni kirjastossa hyllyjä tarkastellessani, joten sen voi sijoittaa Helmet-haasteen kohtaan 41. Valitse kirja sattumanvaraisesti.

4 kommenttia:

  1. pitäis löytää lisää, lukenut vain hänen dekkarin:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/02/den-forsta-detektivromanen.html

    VastaaPoista
  2. Minä en vielä ole lukenut mitään tältä Hoffmannilta, mutta näköjään olen ostanut kierrätyskeskuksesta kirjan, jossa on saksalaisia romanttisia kertomuksia, Hoffmannilta on siinä kolme kertomusta. Nyt on pari kirjaa kesken luvun ja kirjastosta vielä, mutta ehkäpä niitten jälkeen? Kiitos tästä tahattomasta muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Mielelläni sitten luen, mitä mieltä sinä olet Hoffmannin kertomuksista.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.