keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Margaret Atwood: Orjattaresi

Minäkin luin lopulta tämän Margaret Atwoodin romaanin, joka on saanut viime aikoina nostetta HBO:n sarjasta. Sitä en ole nähnyt. Luettuani kirjan täytyy sanoa, että tv-sarja kohdisti huomion erinomaiseen teokseen.

Orjattaresi on dystopia lähitulevaisuudesta, jossa kristityt fundamentalistit ovat kaapanneet vallan Yhdysvalloissa, jota nyt kutsutaan nimellä Gilead. He perustelevat vallankäyttönsä sopivilla Raamatusta valituilla kohdilla. Maailma, tai ainakin Gileadin ympäristö, on saastunut, eivätkä useimmat naiset pysty synnyttämään ja harvat syntyneet lapset ovat usein epämuodostuneita. Ihmiset on jaettu ryhmiin, jotka erottuvat toisistaan jo pukujensa perusteella. Synnyttämiseen kelpaavien naisten puvustus on punainen ja he joutuvat orjiksi etuoikeutettuihin perheisiin. Heidän tehtävänsä on synnyttää perheeseen lapsi.

Kertoja on orjatar. Hänen rauhallisen toteava tyylinsä on vaikuttavassa ristiriidassa kuvailtujen kamaluuksien kanssa. Kansalaiset joutuvat katsomaan joukkoteloituksia, teloitetut ripustetaan muurille näytteille kuin joskus vuosisatoja sitten, joka puolella on asemiehiä ja tarkastuspisteitä. Orjattaren oma elämä on tarkasti määrättyä. Hänen on koko ajan noudatettava sääntöjä ja hillittävä itsensä. Joskus elämän absurdius saa tuntumaan kuin hän olisi räjähtämäisillään sisältäpäin.
”Painan molemmat kädet suulleni niin kuin olisin oksentamaisillani, vajoan polvilleni naurun kupliessa laavan tavoin kurkussani. Ryömin kaappiin, vedän polvet koukkuun, minähän tikahdun siihen. Kylkiäni pakottaa pidättelemisestä, minä hytisen, haukon henkeäni, seismisesti, vulkaanisesti, repeän kohta. Punaista joka puolella kaappia, hilpeys on syntymän sukua, voi kunpa kuolisin nauruun.”
Orjattaresi on dystopia, jonka tyyppinen tulevaisuus ei ole niin mahdoton kuin ensin voisi tuntua. Ajatellaan vain nykymaailman poliittisia suuntauksia. Ajatuksilla, joiden mukaan naisten tehtävä on olla kotona ja synnyttää lapsia, näyttää olevan aika paljon kannatusta. Ei tarvitse katsoa sen kauemmas kuin yhteen naapurimaahan, jossa naisia vähättelevä puoluejohtaja on päässyt ministeriksi asti.

Tästä kirjasta on paljon postauksia. Yksi perusteellinen on blogissa Yöpöydän kirjat.

Margaret Atwood: Orjattaresi
Suomentanut Matti Kannosto
Tammi 2017, 436 s., ilmestynyt suomeksi ensimmäisen kerran 1986
Englanninkielinen alkuteos The Handmaid’s Tale 1985

2 kommenttia:

  1. Tämä on uskomattoman hyvä dystopia, joka tulee todella lähelle. Naisten alistaminen on totta niin monessa maassa vielä nykypäivänä. Siihen liitettynä lahkomainen uskonto, sekin löytyy monesta maasta esim. skientologia on lähellä kyseistä uskontoa.
    Kannattaa lukea myös Testamentit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Testamentit on ilman muuta lukulistalla.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.