maanantai 30. joulukuuta 2019

Katsaus vuoden 2019 lukemisiin

Vuoden vaihtuessa on taas hyvä vilkaista, mitä tuli luetuksi. Luin tänä vuonna 70 kirjaa eli tavanomaisen määrän. Edellisenä vuonna luin 69 kirjaa ja sitä edellisenä 71. Kirjoista 61 oli romaaneja ja niistä 16 dekkareita. Muissa oli tietokirjoja, elämäkertoja, kaksi runokirjaa ja yksi näytelmä. Miesten kirjoittamia kirjoja oli 55 % ja naisten 45 %.

Suurimman osan kirjoista lainaan kirjastosta. Tänä vuonna kirjaston osuus oli tavallistakin suurempi. Vain yksi kirja oli arvostelukappale.









Suomalaisia kirjoista oli 27 % eli samaa luokkaa kuin yleensä. Brittiläisiä kirjoja tuli luetuksi normaalia enemmän. Kohdassa 'Muut' on kaksi kirjaa Italiasta, Norjasta, Puolasta ja Intiasta ja yksi kirja Bosniasta, Espanjasta, Itävallasta, Ranskasta, Unkarista, Valko-Venäjältä, Israelista, Japanista, Kanadasta, Mosambikista ja Venezuelasta.

Muutaman kirjan luin muilla kielillä kuin suomeksi: kaksi ruotsiksi ja saksaksi sekä yhden espanjaksi ja englanniksi.

Olen aina pitänyt kirjaa kirjojen ilmestymisvuosista. Eniten on kirjoja tältä vuosikymmeneltä, mutta vain viisi on ilmestynyt nimenomaan tänä vuonna. 1920-luvulla näkyy olevan piikki, aivan tarkoittamatta.

Luin monta todella hyvää kirjaa. Listaan tähän viisi, jotka olivat vaikuttavimpia. Kirjat ovat aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan.
Bonuksena mainitsen vielä tietokirjoista Sanna Nyqvistin Räjähdemiehen perinnön eli kirjan Nobelin palkinnosta.

16 kommenttia:

  1. Upeat kakut ja kaaviot! Osallistuin Seinäjoen kaupunginkirjaston maahaasteeseen, jossa piti kerätä 25 maata, joko niin että kirjailijat tulevat noista maista tai että tapahtumat sijoittuvat niihin. En ole tilastoinut maita, iso hajonta minulla varmaan, paitsi kotimaisia kirjoja oli 60%, samoin tämän vuoden uutuuksia. Hyvin eri tavalla siis luetaan.

    Sodalla ei ole naisen kasvoja on järisyttävä, olen lukenut sen aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä luen tosiaan aika vähän uutuuksia ja kotimaistakin vain kohtuullisesti. Jokaisella on oma tapansa lukea, ja hyvä niin.

      Poista
  2. Oletpa tehnyt mielenkiintoisia tilastoja. Noita on varmasti mukava seurata vuosittain. Noista mainitsemistasi kirjoista olen lukenut Sodalla ei ole naisen kasvoja. Se oli viime vuonna Naisten Pankin lukupiirikirjanamme. Todella upea teos. Hyvää lukuvuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina pitänyt tilastoista... Sodalla ei ole naisen kasvoja oli varmasti erinomainen lukupiirikirja.
      Hyvää uutta vuosikymmentä sinullekin!

      Poista
  3. Kiinnostava katsaus kirjavuoteesi, kiinnostavia myös nuo viisi vaikuttavinta. Löysin juuri joulun alla tuon Gileadin yhdestä Kirjakassista, joten se kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti. Toivottavasti ehdin lukea sen lähitulevaisuudessa.

    Minäkään en lue pelkkiä uutuuksia, ja olisikin sääli jättää lukematta kaikki vanhat ihanuudet. Minua kiinnostaa myös lukea aika paljon muustakin maailmasta, ei pelkkää kotimaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gilead on hieno. Toivottavasti löydät aikaa sen lukemiseen.

      Poista
  4. Ah, tilastoja.
    Ja hauska tuo 20-luvun piikki, mikä on mahtanut moisen kerryttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tilastot ovat mukavia. 1920-luvulle sattuivat sijoittumaan Pirandello, Mauriac, Maugham ja moni muu.

      Poista
  5. Kiinnostavia tilastoja sinullakin! Olet saanut ilmestymisvuosikymmenissä pidemmän hännän kuin minä. On hienoa, että eri maiden kirjoja on kertynyt noinkin paljon. Minulla variaatio on suppeampi, mutta onneksi nykyään suomennetaan spefikirjoja myös anglosaksisen kirjallisuuden ulkopuolelta.

    Mukavaa vuodenvaihdetta ja paljon hyviä kirjoja luettavaksi ensi vuodellekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä yritän lukea myös vanhempaa kirjallisuutta, ja eri maista. Sinun spesiaalialallasi se on varmaan vaikeampaa.

      Poista
  6. Toden totta, mielenkiintoisia nämä tilastot! Itse en ole koskaan tehnyt tilastoja, mutta voisin tänä vuonna kokeilla. Olet lukenut mukavasti eri maiden kirjoja ja myös eri kielillä. Siinäkin olisi itselle haastetta tälle vuodelle. Tämä blogitekstisi on siis varsin inspiroiva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt tilastoja lukemisistani jo ennen blogiaikaa. Siinä huomaa kaikenlaista omasta lukemisestaan, esimerkiksi juuri tuon maajakautuman. Kiva, jos kirjoitukseni inspiroi sinua!

      Poista
  7. Olipas kiinnostava listaus, erityisesti siksi, että olemme lukeneet niin erilaisia kirjoja. Pitäisikin tutustua paremmin blogiisi niin voisin saada hyviä vinkkejä maailmanvalloituslistalleni, siellä kun on vielä runsaasti aukkopaikkoja. On varmasti hienoa osata lukea niin monella eri kielellä ja miten paljon uusia mahdollisuuksia se avaa, kun niin pieni osa kuitenkin suomennetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän tosiaan lukea muutakin kuin suomalaista ja alun perin englanninkielistä kirjallisuutta. Varsinkin espanjankielisistä maista löytyisi paljon mielenkiintoista, kun vain tulisi luetuksi.

      Poista
  8. Arvostelukappaleiden tilastoiminen onkin asia, jota en itse keksinyt tilastoida omassa vuosikatsauksessani. Olisikin kiinnostavaa seurata, kuinka monta arvostelukappaletta tulee vuoden aikana lukeneeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvostelukappaleiden tilastoiminen lienee vielä kiinnostavampaa, jos niitä on enemmän kuin tuo minun yksi.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.