maanantai 20. huhtikuuta 2020

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

En ollut lukenut yhtään Pajtim Statovcin kirjaa ja päätin aloittaa tästä ensimmäisestä. Sen luettuani ymmärrän, miksi kirjaa on kehuttu niin paljon kuin on.

Kissani Jugoslavia kertoo, miten vaikea on luoda elämä uudessa maassa ja millaisia ristiriitoja syntyy vanhan ja uuden kulttuurin välissä. Minäkertoja, nuori mies, on tullut Suomeen lapsena Kosovosta. Hänen välinsä muuhun perheeseen ovat katkenneet. Hän puhuu suomea paremmin kuin äidinkieltään albaniaa, jonka sanat alkavat kadota. Siitä huolimatta hän kokee olevansa ulkopuolinen. Hänestä ei tule ryhmän jäsentä edes yliopistossa. Hän ostaa lemmikikseen kuningasboan, vaikka epäilee sen viihtymistä kotonaan.
Tervetuloa, sanoin sille ja hymyilin, niin, tervetuloa uuteen kotiisi. Kun se hetken kuluttua kiertyi itsensä ympärille pöydän alle kuin ääntäni säikähtäneenä, minua alkoi hävettää paikka, johon olin tuonut sen. Entä jos se ei viihtyisikään täällä, jos se kokisikin olonsa kahlituksi, uhatuksi, surulliseksi, yksinäiseksi?”
Samat kysymykset voisi esittää hänestä itsestään.

Toisen minäkertojan tarina alkaa vuodesta 1980 Kosovosta. Emine tapaa tulevan miehensä ja menee pian naimisiin, ja huomaa saman tien tehneensä virheen. Hänen kauttaan nähdään, millainen oli Kosovon albaanien patriarkaalinen kulttuuri, jossa nainen on alisteinen miehelleen. Jugoslavian hajoamissotien aikaan perhe joutuu pakenemaan Bulgarian kautta Suomeen. Kulttuurien törmäys on kova. Eminen miehen on vaikeinta sopeutua. Hän menettää auktoriteettinsa, olojen rauhoituttua lapset eivät halua muuttaa takaisin Kosovoon, perhe hajoaa.

Kahden kertojan linjat leikkaavat tietysti toisensa.

Kissani Jugoslavian realismi on maustettu ripauksella maagista realismia. Kissat ja käärmeet katoavat tarinasta, kun menneisyyden kaunat on saatu edes jotenkin selvitetyksi ja uusi elämä löytää uomansa.

Kirjasta löytyy paljon blogikirjoituksia. Esimerkiksi blogissa Eniten minua kiinnostaa tie on linkkejä muihin postauksiin.

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Otava, Seven-pokkari 2019, 286 s. (ilmestynyt ensimmäisen kerran 2014)

***********
Maailmanvalloitus: Kosovo.

4 kommenttia:

  1. Tämä on yksi lempparikirjoistani. En tosin tykkää käärmeitä yhtään ja niitä riittää hänen tekstissään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en pidä käärmeistä, mutta niistä on helpompi lukea kuin niitä on katsoa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tämä on ilmestynyt ruotsiksi nimellä Min katt Jugoslavien, kustantaja Norstedts.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.