perjantai 8. marraskuuta 2024

Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie

 

Muriel Sparkilla oli aivan oma kevyeltä tuntuva tyylinsä kirjoittaa. Siitä huolimatta hän käsitteli kipeitäkin asioita. Niitä on myös romaanissa The Prime of Miss Jean Brodie.

Jean Brodie on opettaja vanhoillisessa tyttökoulussa. Hänen vastuullaan ovat kahden vuoden ajan 10–12-vuotiaat tytöt. Miss Brodien opetusmenetelmät poikkeavat muiden opettajien käyttämistä, eikä hän aina seuraa opetusohjelmaakaan kunnolla. Tämä herättää närkästystä kollegoissa, ja saa rehtorin etsimään syytä, jolla voisi pakottaa Miss Brodien eroamaan.

Miss Brodiella on omalaatuinen tapa valita suosikkeja oppilaiden joukosta. Tyttöjä kutsuttiin Brodien joukoksi.

These girls formed the Brodie set. That was what they had been called even before the headmistress had given them the name, in scorn, when they had moved from the Junior to the Senior school at the age of twelve. At that time they had been immediately recognizable as Miss Brodie’s pupils, being vastly informed on a lot of subjects irrelevant to the authorized curriculum, as the headmistress said, and useless to the school as a school.

The Prime of Miss Jean Brodie seuraa yhtä Brodien joukkoa pääasiassa sinä aikana, kun Miss Brodie opettaa heitä, ja jonkin verran myös myöhempinä kouluvuosina. Tyttöjen tulevaisuutta valotetaan välillä. Yksi tytöistä, nimeltään Sandy, nousee romaanissa loppua kohti koko ajan tärkeämmäksi havainnoitsijaksi. Tytöt seuraavat tarkasti opettajansa toimia ja varsinkin hänen suhdettaan kahteen mieskollegaan. Tytöt ovat Miss Brodien opetuksessa 1930-luvun loppupuolella. Hänen ihastuksensa Italiaa kohtaan pitää sisällään Mussolinin ja tämän mustapaitojen ihailun.

Miss Brodie sanoo kasvattavansa oppilaistaan sivistyneitä ihmisiä.

If you had been mine when you were seven you would have been the crème de la crème.

Oman joukkonsa tyttöjen kanssa hän pyrkii tuohon päämäärään koko ajan. Hän käyttää valtaansa tyttöihin ja ohjailee heitä haluamaansa suuntaan. Hän käyttää heitä myös hyväkseen järjestellessään omia ihmissuhteitaan.

The Prime of Miss Jean Brodie kertoo Miss Brodien parhaista vuosista (ainakin hänen omasta mielestään) ja hänen tyttöjensä kehityksestä lapsista teineiksi. Kuten alussa sanoin, tyyli on kepeähkö, paikoin hieman humoristinenkin, mutta ainakin minulle syntyi kuva pohjimmiltaan yksinäisestä ja onnettomasta ihmisestä, jota kohtaan alkoi tuntea sääliä.

Kirjan kannessa on syyskuussa edesmennyt Maggie Smith kansainvälisessä läpimurtoroolissaan Miss Jean Brodiena. Sain kirjan luettavakseni Kulttuuri kukoistaa -blogin Arjalta, joka on myös kirjoittanut siitä. Muita kirjoituksia on blogeissa Kirjaluotsi ja Hyönteisdokumentti.


Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie
Penguin Books 1969, 128 s.; ilmestynyt ensimmäisen kerran 1961

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.