lauantai 23. marraskuuta 2024

Pirkko Saisio: Suliko

 

Pirkko Saisio kirjoittaa Ioseb Besarionis dze Jughasvilista ja Josif Stalinista.

Kuolinvuonnaan Stalin puhuu Sulikolle. Hän epäilee kaikkia, läheisimpiäänkin. Välillä hän tuntuu sekoittavan todellisen ja kuvitellun. Hän kaipaa kotiseutuaan Goria. Hän ajattelee Venäjää, valtaa ja mahdollisia seuraajiaan. Ihmisiä.


On vaeltajamuurahaisia.
Ne vaeltavat paikasta toiseen hyvin järjestyneinä pataljoonina, ja jos vastaan tulee oja tai virta, hukuttautuvat ensimmäiset ja tekevät itsestään sillan, ja niiden ruumiiden yli seuraavat pataljoonat pääsevät eteen päin.

Se on kaunista, Suliko, tavattoman kaunista, eikö ole?

Miksi niitä muuten kutsutaan vaeltajamuurahaisiksi?

Juopon suutarin poika Ioseb Besarionis dze Jughasvili menee vastentahtoisesti teologiseen kouluun. Hän ei halua papiksi, hän haluaa pois Gorista. Hän on Ioseb, kun pakenee Siperiasta, kun osallistuu pankkiryöstöön, kun hänen vaimonsa kuolee. Hän on Josif Vissarionovitš Stalin, kun Pietarissa päätetään suhtautumisesta Suomen itsenäistymishaluun. Hänen kulkunsa itsevaltiaaksi jatkuu historiallisesta tapahtumasta toiseen. Niitä Saisio kuvaa niin, että tuntuu kuin hän olisi päässyt Stalinin pään sisälle. Tai muiden ihmisten, kuten Vladimir Majakovskin.

Lukiessa oli pakko googlata ihmisten kohtaloita. Ketkä näistä selvisivät hengissä puhdistuksista?

- - yhtäkään kaikkivaltiasta ei pidä katsoa suoraan silmiin, kaikkivaltiaan silmien tuli polttaa tuhkaksi kaiken minkä näkee.

Noin laittaa Saisio ajattelemaan Engelsina Markizovan, joka pikkutyttönä halasi Isä Stalinia kuuluisassa valokuvassa. Hänen vanhempansa eivät selvinneet.

Stalinin puhuttelemalla Sulikolla on paljon merkityksiä. Minä näin Sulikon ensi sijassa kadonneena sielunaan, jota Stalin kaipaa.

Suliko on pelottavan ajankohtainen kirja nyt, kun itsevaltiaita tai sellaiseksi pyrkiviä ilmaantuu valtioihin ympäri maailmaa, myös ennen demokratioina pidettyihin maihin.


Pirkko Saisio: Suliko
Siltala 2024, 411 s.

12 kommenttia:

  1. Ilmeisesti tämä on kuitenkin vähän sukua Passiolle, sen loppuosalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän, ehkä, mutta Suliko on tyylillisesti erilainen. Lyhyitä kappaleita niin kuin lainauksessani ja kaikesta sanotusta tulee silloin painavaa. Kirja ei ole kuitenkaan liian raskas lukea.

      Poista
  2. Mielenkiintoista eikä vähiten valitettavan ajankohtaisuuden takia. Lainaustesi perusteella saattaisin pitää tästä kirjasta – ainakin varmasti synnyttäisi ajatusryöppyjä pään sisällä.

    VastaaPoista
  3. Valitettavan ajankohtainen todellakin... Ehkä liiankin, että haluaisin ottaa kuunteluun. Ainakin tällä hetkellä olen ihan joulufeelgoodien maailmoissa, en Stalinin puhdistusten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suliko on hyvä kirja, mutta ei todellakaan mitään hyvänmielen kirjallisuutta.

      Poista
  4. Kovin kiinnostava teos valitsemiesi sitaattien ja kertomasi perusteella. Sitä en tiennytkään (tai ainakaan muistanut), että pikkutytön vanhemmat joutuivat puhdistusten kohteeksi. Jostakin syystä Passio jäi lukematta, vaikka Saisiosta pidänkin. Ehkä kuitenkin tartun ensiksi tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidin Passiosta vielä enemmän. Siinä kuljettiin pitkä, monipuolinen ja hallittu matka historiassa. Nämä molemmat Saision romaanit kannattaa kyllä lukea.

      Poista
  5. Maailman karmeat tyypit on hyvä tuntea, jotta uusia kaltaisiaan ei pääsisi valtaan. Valitettavasti tämä ei toteudu käytännössä. Historia toistaa itseään ja pienillä ujutuksilla mennään eri puolilla maailmaa kohti karmeiden tyyppien valtakuntia. Menetelmä on taitava ja on toistettu ennen ja samaa yritetään taas.
    Pirkko Saisio on hereillä, hän tuntee historian. Suliko on ehdottomasti luettava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suliko on hyvä varoitus. Tällä hetkellä demokratia näyttää olevan vaarassa ja "vahvat" johtajat suosiossa.

      Poista
  6. Kuulostaa todella kiinnostavalta! joskin ajankohtaisuus jopa hieman pelottaa, mutta silti on hyvä, että yhtymäkohtia nykyajan ja historian välillä osoitetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hienoa, että Saision kaltainen kirjoittaja on tarttunut tällaiseen aiheeseen juuri nyt.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.