lauantai 10. marraskuuta 2012

Sofi Oksanen: Baby Jane


Minä en pitänyt tästä kirjasta. Olen lukenut Puhdistuksen, joka oli minusta hieno, ja Stalinin lehmät, joka oli myös OK, joistakin rönsyistä huolimatta. Mutta Baby Jane… Aiheena on rakkaustarina, jossa toinen rakastavainen on masentunut ja toinen on masentunut ja paniikkihäiriöinen. Pohdin, enkö pitänyt kirjasta sen aiheen vuoksi, mutta ei, aihe sinänsä ei ole syy. Se on vain vaikea: miten pitää yllä lukijan mielenkiinto. Minä ainakin kyllästyin jankkaamiseen, ryyppäämiseen ja pikkuhousubisneksiin hyvin pian ja menetin kiinnostukseni henkilöiden kohtaloihin. Kirja on kuitenkin nopealukuinen ja luin sen loppuun parilla istumalla. Aion myös lukea Oksasen kirjoja jatkossa, mutta toivon hänen pysyttelevän Suomen ja Viron lähihistorian linjoilla.

Edellä kirjoittamani jälkeen valitsen otteen kohdasta, josta pidin. Kirjan alussa minäkertoja kuvailee kauniisti rakastettunsa ääntä.
”Sen kuunteleminen tuntui siltä kuin laskisi päänsä tyynylle, joka on täytetty ruusun ja liljojen terälehdillä. Hänen äänensä kuulosti samalta kuin kardemumma tuoksui. Ja kaneli. Mustarastas, jonka kurkku oli tehty kanelista ja kardemummasta."
Sofi Oksanen: Baby Jane
Silberfeldt 2011. 220 s. Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2005.

12 kommenttia:

 1. Ihan samat tunnelmat kaikkien kolmen Oksasen kirjan suhteen kuin sulla. Puhdistus on hieno, Stalinin lehmät ok, mutta Baby Janesta en pitänyt, ollenkaan. Sinä sentään löysit jotain kaunista, minulta meni kaikki tuollainen ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainaamani katkelma on aivan kirjan alusta. Luulen, että se olisi mennyt minultakin ohi, jos se olisi ollut kirjassa myöhemmin.

   Poista
 2. Itse pidin Stalinin lehmistä vähiten. Baby Janesta en oikein osaa päättää pidinkö vai enkö: tavallaan siinä oli jotakin, mutta mielestäni Oksanen ei ihan tavoittanut kirjassaan jotain sellaista, joka olisi tehnyt siitä hyvän.

  Kun kyyhkyset katosivat sekä Puhdistus ovat mielestäni olleet paljon parempia kuin Oksasen kaksi ensimmäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä lukenut Oksasen uusinta Kun kyyhkyset katosivat, enkä aio pitää mitään kiirettä sen lukemisessa. Olen myös yrittänyt vältellä sen kritiikkejä, mutta kiva tietää, että arvostat sitä.

   Poista
 3. Minulla odottelee tämä ja Kun kyyhkyset katosivat tuossa kirjahyllyssä. En ole uskaltanut tarrttua kumpaankaan, en ihan vielä. KKK:sta en ole lukenut vielä ainuttakaan arviota, en lehdistä enkä blogeista. Tämä arviosi Baby Janesta oli pakko lukea, koska ensimmäinen lauseesi oli niin ehdoton ja harvinainen blogikontekstissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätin sanoa, mitä ajattelin. Yritin kuitenkin olla paljastamatta kirjasta liikaa.

   Poista
 4. Kiitos kirjasta, tänään se saapui :)

  VastaaPoista
 5. Olen lukenut tämän niin kauan sitten, etten muista teoksesta juuri mitään. Ei se kuitenkaan erityisen hyvänä jäänyt mieleen. Muista teoksista olen kyllä pitänyt ja siksi ostinkin juuri halvan Baby Janen pokkariversion ajatuksena tarkastella, miten maailmanmaineeseen noussut kirjailija aloitteli uraansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luin Baby Janen juuri siksi, että halusin tietää, millainen tämäkin Oksasen teos on.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.