tiistai 27. marraskuuta 2012

Alan Bennett: Epätavallinen lukija


Epätavallinen lukija on pieni mukava kirja. Sen lukee nopeasti. Minulla on kesken yksi tuskallisen hitaasti etenevä teos, josta lepäsin hetken Epätavallisen lukijan parissa.

Epätavallinen lukija on Iso-Britannian kuningatar, joka alkaa lukea satunnaisen kirjastoautossa käynnin seurauksena. Kuningattaren lukuharrastus kiihtyy ja kehittyy.
 ”On totta, että aluksi hän luki hieman epävarmana ja vavisten. Jo kirjojen loputon määrä oli lannistaa hänet eikä hänellä ollut aavistustakaan miten edetä. Hänen lukemisessaan ei ollut lainkaan järjestelmällisyyttä, kun yksi kirja johti toiseen, ja usein hänellä oli kaksi tai kolme kirjaa samanaikaisesti kesken. Seuraavaan vaiheeseen siirryttyään hän oli alkanut tehdä muistiinpanoja, minkä jälkeen hän luki aina kynä kädessä. Hän ei kuitenkaan laatinut mitään yhteenvetoa lukemastaan vaan yksinkertaisesti kirjoitti muistiin kohtia, jotka olivat tehneet häneen vaikutuksen. Vasta noin vuoden lukemisen ja muistiinpanojen tekemisen jälkeen hän uskaltautui varovasti kirjaamaan paperille joitain satunnaisia omia ajatuksia." 
Vaikuttaa vähän kirjabloggaajan kehitykseltä, mutta bloggaamaan kuningatar ei sentään ryhdy. Kirjoittaminen johtaa toisenlaiseen päätökseen.

Kuningattaren lähipiiri ei hyväksy uutta harrastusta. Varsinkin uusiseelantilainen yksityissihteeri Sir Kevin yrittää estää kuningatarta lukemasta, joskus jopa kieroin menetelmin. Kirjan huumori perustuu lempeään piikittelyyn, jonka kohteena ovat muun muassa Sir Kevin ja muu hoviväki sekä kirjallisesti sivistymättömät nykypoliitikot.

Epätavallisessa lukijassa mainitaan joukko tuttuja kirjailijoita, kuten Henry James, Dylan Thomas ja Anita Brookner, mutta myös runsaasti ainakin minulle tuntemattomia brittikirjailijoita, esimerkiksi Ivy Compton-Burnett, John Cowper Powys ja Rose Tremain. Piti tietysti googlettaa, millaisista kirjailijoista on kysymys, joten tavallisenkin lukijan tiedot lisääntyivät.

Alan Bennett: Epätavallinen lukija
Suomentanut Heikki Salojärvi
Basam Books 2008, 115 s.
Englanninkielinen alkuteos The Uncommon Reader, 2007

8 kommenttia:

 1. Rose Tremainia olen lukenut, kiinnostavia novelleja.
  Ivy Compton-Burnett on ollut harkinnassa, toisaalla on kehuttu kiinnostavaksi meille jotka luemme kirjoja joissa sillä minkä väriset hansikkaat henkilöllä on tämän juodessa teetä on suuri merkitys. Mutta ei ole kirjojaan tullut vastaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijoita googlatessani totesin, että juuri Rose Tremain olisi mielenkiintoinen.

   Poista
 2. Oiva huomio "Vaikuttaa vähän kirjabloggaajan kehitykseltä" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuli minulle heti mieleen tuota pätkää lukiessani.

   Poista
 3. Tämä on sellainen kirja, jonka olen jo pitkään halunnut lukea, mutten jostain syystä ole saanut aikaiseksi.

  (Minullakin on tuskastuttavan hitaasti etenevä kirja menossa ja itse lepäilin Nainen, jonka nimi on Nathalien parissa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epätavallinen lukija maksoi kirjamessuilla Basam Booksin osastolla vain euron. Olen tyytyväinen, että se tuli ostetuksi. Suosittelen.

   Poista
 4. Ainakin tämän kirjan nimi kiinnittää huomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin meidän tavallisten lukijoiden huomion!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.