torstai 22. marraskuuta 2012

Mysteerio Buffo KOMissa

Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Erkki Saarela on esittänyt tänä syksynä Mysteerio Buffoa KOM-teatterissa kolme kertaa. Näin hän juhli nelikymmenvuotiasta uraansa ja kolmeakymmentä Mysteerio Buffon vuotta. Kävin katsomassa esityksistä viimeisen keskiviikkona 21. marraskuuta.

Mysteerio Buffo on monologinäytelmä, joka koostuu neljästä Dario Fon tekstistä muokatusta tarinasta. Dario Fon tekstit puolestaan perustuvat keskiaikaisiin italialaisiin kiertävien teattereiden näytelmiin. Neljä tarinaa ovat Kaanaan häät, Ilveilijän synty, Lasaruksen kuolleista herääminen ja Bonifacius VIII. Komediallisissa tarinoissa pilkataan päättäjiä ja varsinkin katolista kirkkoa, kuten niiden nimistä voi päätellä. Ilveilijän synty on traagisin ja juuri sen Saarela esittää narrin punainen nenä kasvoillaan. Ilveilijän synnyssä köyhä maalainen menettää tilansa, vaimonsa ja lapsensa isännän vaatimusten ja tekojen vuoksi. Jeesuksen kehotuksesta hän ryhtyy ilveilijäksi, joka voi kielellään puhkaista isännät.

Erkki Saarelaa en ryhdy tässä arvioimaan. Esityksen tason kertoo sen kolmekymmentä vuotta. Saarelan Mysteerio Buffo jää suomalaisen teatterin historiaan.

2 kommenttia:

  1. Youtubesta löytyy pätkiä Buffosta, Lasarus ja Kaanaan häät ainakin. Ovat kyllä riemastuttavaa katsottavaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin nuo mainitsemasi katkelmat YouTubesta, mutta en hoksannut mainita niitä jutussani.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.