sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Christa Wolf: Erään naisen elämä


Kirjan nimi on saksaksi Nachdenken über Christa T. (pohdintoja Christa T:stä). Christa T. on saman ikäinen kuin Christa Wolf ja hän on opiskellut samaa alaa samassa yliopistossa. Ajattelin tietysti, että Wolf kirjoittaa itsestään, vaikka Christa T. kuolee alle 40-vuotiaana. Netistä etsimällä selvisi kuitenkin, että Christa T. on todellinen henkilö, Wolfin koulukaveri ja ystävä. Uskon silti, että Wolf kirjoittaa samalla itsestään. Kirjan aiheena on itsensä etsiminen.
”Olipa se omituista tai ei – niinä vuosina hän ryhtyi kirjoittamaan. Kuinka niin omituista? Eikö jokainen hetki ole yhtä hyvä tai yhtä huono yritykselle etsiä itseään itsestään ja itsensä ulkopuolelta.”
Kuten edellisestä lainauksesta näkyy, Wolf kirjoittaa myös kirjoittamisesta.

Wolfin teksti on hyvin tiivistä. Parissasadassa sivussa on Christa T:n koulu- ja opiskeluaika, avioliitto, lapset ja kuolema. Historia vilahtaa lähes sivulauseissa, mutta tärkeänä: kouluaika ja Hitler, kaoottiset sotavuodet, idealistinen paratiisin rakentaminen, Unkarin kansannousu.

Erään naisen elämä on tyyliltään hieman samanlainen kuin aiemmin tänä vuonna lukemani Unter den Linden. Nyt minulle selvisi, miksi Unter den Lindeniä oli vaikea lukea saksaksi. Wolf kirjoittaa niin, että suomeksikin lukeminen vaatii suurta keskittymistä. Kaikki lauseet tuntuvat merkityksellisiltä. Palaan Erään naisen elämän äärelle varmasti joskus myöhemmin.

Näin vanhan kirjan ostin tietysti antikvariaatista. Lukiessani löysin nelilehtisen apilan, jonka joku oli kuivannut kirjan lehtien väliin. Siitä johtuu juttuun liittämäni kuva.

Christa Wolf: Erään naisen elämä
Suomentanut Keijo Kylävaara
Kirjayhtymä 1970, 212 s
Saksankielinen alkuteos Nachdenken über Christa T., 1968

2 kommenttia:

  1. Ihana tuo apila. Vanhoissa kirjoissa on sitä jotain, kun tietää, että joku toinen on jakanut saman tarinan. Mukava lukea tällaisista vanhemmistakin teoksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä vanhojen kirjojen viehätyksestä. Ja tässä oli lisäplussana tuo apila.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.