lauantai 8. joulukuuta 2012

Kide-haaste


Löysin tämän novellihaasteen Sinisen linnan kirjastosta ja innostuin heti. Haaste on lähtöisin J. S. Meresmaan blogista Esikoiskirjailijan vuosi. Ensiksi ohjeistus:

1. Luettele ainakin viisi novellia, jotka ovat kolahtaneet tai jääneet muuten mieleen. Kerro miksi, jos mahdollista.
2. Aseta itsellesi vuodeksi novellilukutavoite.
3. Kopioi blogiisi Kide-kuva ja aseta kuvatekstiksi novellien lukutavoitteesi sekä eteneminen esimerkiksi näin: 3/10. (Eli kolme luettu, kymmenen tavoitteena.)
4. Bloggaa lukemistasi novelleista ja kirjoita niistä arvio. Arvio saa olla minkä pituinen tahansa. Kide-kuvaa voi käyttää myös tässä yhteydessä, jos haluaa.
5. Haasta tuttaviasi lukemaan novelleja.

Tämä viiden kohdan ohjeistus on neuvoa-antava, ei pakollinen. Käytän novelli-sanaa, mutta joskus kertomuksen ja novellin raja voi olla häilyvä. Minusta mikä tahansa lyhyt teksti käy, mitään novellin kaavaa ei tarvitse alkaa etsiä voidakseen osallistua.

Minulle tuli heti mieleen viisi novellia, jotka luettelen tässä satunnaisessa järjestyksessä.
 1. Luigi Pirandello: Ahdas frakki. Hieno esimerkki Pirandellon klassisista novelleista. Ahdas frakki ja muita novelleja, Like 2009.
 2. Anton Tšehov: Nainen ja sylikoira. Tämän rakkauskertomuksen loppua en ole voinut unohtaa. Mestarinovelleja II, Otava 1975.
 3. Sigrid Undset: Puoli tusinaa nenäliinoja. Kipeä, kipeä lapsikuvaus. Maailmankirjallisuuden mestarinovelleja, WSOY 1969.
 4. Fedor Dostojevski: Valkeat yöt. Huumaava kertomus Pietarin valkeista öistä dostojevskiläiseen tyyliin. Valkeat yöt, Karisto 1981.
 5. Rabindranath Tagore: Ahnaat paadet. Mystinen tarina Intiasta. Ahnaat paadet ynnä muita kertomuksia, Otava 1923.
Listasta näkyvät lukumieltymykseni. Siinä on kolme nobelistia ja kaksi venäläistä klassikkoa. Lisäksi novellit ovat vanhoja eli 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Olen toki lukenut uudempiakin novelleja, mutta ne eivät nouse näiden vanhojen tasolle.

Pidän novellilukutavoitteeni kohtuullisena. Yritän lukea vuoden aikana kuusi novellia, siis yhden joka toinen kuukausi. Pitäisi ehkä etsiä luettavaksi vähän uudempia novelleja.

Matkin Sinisen linnan Mariaa sikäli, että en itse haasta ketään, mutta toivon mahdollisimman monen tarttuvan novelleihin.4 kommenttia:

 1. Hienoa, että tartuit tähän - ja kiitos novellivinkeistä! Nainen ja sylikoira on ollut lukulistallani kauan, jospa lukisin sen tähän haasteeseen. Samoin Undsetin novellista kiinnostuin, sillä olen tykännyt romaaneistaan (Jenny ja Ida Elisabet).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! En olisi huomannut tätä haastetta ilman blogiasi.

   Poista
 2. Kiva että niin moni tarttuu haasteeseen.
  Tsehov kuuluu omiinkin suosikkeihini, vaikka Nainen ja sylikoira ei sinänsä poikkeuksellista vaikutusta tehnytkään (tai ehken muista enää, siitä lienee 15 vuotta aikaa kun sen luin).

  Dostojevskia voisi kyllä. Nämä Kide -osallistumiset ovat hyviä siinäkin mielessä, että saa poimittua itselleen lukuideoita. Olen jo tajunnut muiden ansiosta, että esim. Juhani Ahon Lastut ja liuta Minna Canthia löytyy Project Gutenbergista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dostojevskilla on muitakin hienoja novelleja. Valkeat yöt on novelliksi aika pitkä. Minäkin odotan Kide-haasteelta vinkkejä, varsinkin uudemmista novelleista.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.