Kirjoittelen tähän muutamia tilastotietoja lukemisistani. Luin vuonna 2012 70 kirjaa. Niistä 19 oli dekkareita/trillereitä, 2 nuortenkirjoja ja 2 runokokoelmaa. Loput eli enemmistö voidaan sijoittaa otsikon 'kaunokirjallisuus' alle.
Ensiksi laskin, miten lukemani kirjat jakaantuivat nais- ja mieskirjailijoiden välille. Naisten kirjoittamia kirjoja oli 36 ja miesten 34. Edellisenä vuonna kirjat jakautuivat naisten ja miesten välille täsmälleen tasan. Kirjaa valitessani en kiinnitä mitään huomiota kirjailijan sukupuoleen ja näytän lukevan todella tasaisesti nais- ja mieskirjailijoiden teoksia. Tämä on ollut yllätys itsellenikin.
Seuraavassa taulukossa on lukemieni kirjojen julkaisuvuodet vuosikymmenittäin. Olen lukenut paljon 2000-luvun kirjallisuutta, mutta en aivan uusinta. Luin vain yhden vuonna 2012 ilmestyneen kirjan.
Kirjailijoiden kotimaiden mukaan luokittelu on seuraavassa kaaviossa.
- Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
- Edith Södergran: Kultaiset linnut
- Juice Leskinen: iltaisin, kun veneet tulevat kotiin
- John le Carré: Pappi lukkari talonpoika vakooja
- Leena Lehtolainen: Oikeuden jalopeura
Luen vain vähän runoja, joten on jännää, että molemmat viime vuonna lukemani ja postaamani runokokelmat ovat suosituimpien tekstieni listalla.
HAASTEET
Koska luen paljon eurooppalaista kirjallisuutta, tartuin Karoliinan haasteeseen Ikkunat auki Eurooppaan. En edes yrittänyt lukea kirjoja kaikista Euroopan maista, kirjasinpahan vain lukemani kirjat oikeaan kategoriaan. Luin 42 eurooppalaista kirjaa ja sain täyteen kategorian Länsi-Eurooppa ja kategorian Keski-Eurooppa melkein (vain Liechtenstein jäi puuttumaan).
Haasteeseen lukemani kirjat näkyvät toistaiseksi sivulla Haasteet. Teen myöhemmin oman sivun eurooppalaisille kirjoille, koska haluan jatkaa niiden kirjaamista. Ehkä saan luetuksi lisää kirjoja Itä- ja Etelä-Euroopasta.
Haasteeseen Underbara finlandssvenskar vid papper luin vaatimattomasti kaksi kirjaa: jo edellä mainitun Södergranin runokirjan ja Johan Bargumin Syyspurjehduksen.
Hämmentävän tasainen tuo sukupuolijakauma.
VastaaPoistaItsekään en mielestäni kovin paljoa eroa tee sukupuolten välillä mutta tuleeko sitten siitä että lukeminen painottuu vähän vanhempiin kirjoihin kuin 2000-lukuun, jolloin satunnainen otanta johtaa miesylimäärään...
Voi todellakin olla niin, että vanhemmat kirjat vievät jakautuman miehiin päin.
PoistaNämä tilastot ovat aina hurjan mielenkiintoisia! En ole vielä syynäillyt omiani, mutta viime vuonna minullakin sukupuolijakauma oli tosi tasainen - katsotaan, miten tällä kertaa käy. Maantieteellisessä hajonnassa minulla ainakin riittää monipuolistamisen varaa, sinä taas olet lukenut hienosti monista maista!
VastaaPoistaMinusta tuntuu, että englantilaisia kirjoja tulee luetuksi paljon. Voisin yrittää laajentaa eurooppalaista lukualuettani, muista maanosista puhumattakaan.
PoistaOnnellista Uutta Vuotta 2013 :)
VastaaPoistaKiitos, Jokke! Hyvää vuotta 2013 sinullekin.
Poista