lauantai 19. tammikuuta 2013

Cees Nooteboom: Seuraava tarina


”Olin herännyt naurettavaan tunteeseen, että olin kukaties kuollut, mutta sillä hetkellä en voinut todeta, olinko tosiaankin kuollut vaiko ollut kuolleena vai eikö kyseessä ollut kumpikaan tila.”
Seuraavan tarinan alusta tulee mieleen Kafkan Muodonmuutos. Pian selviääkin, että kertoja Mussert, entinen klassillisten kielten opettaja , nykyinen matkaoppaiden kirjoittaja, kääntää iltaisin Ovidiuksen Muodonmuutoksia. Kun hän on rakastunut biologiaa opettavaan kollegaansa Mariaan, hän käy seuraamassa tämän tuntia, ja siellä ”tarkastelun kohteena ei niinkään ollut kuolema vaan se mitä sen jälkeen tulee, eli muodonmuutokset”.  Muodonmuutoksista tässä on kysymys.

Kirjan ensimmäisessä osassa Mussert joko on tai ajattelee olevansa Lissabonissa, jossa hän oli viettänyt muutaman onnellisen päivän Marian kanssa. Hän muistelee opettajaelämäänsä ja tarinaansa Marian kanssa. Viittauksia kreikkalaiseen mytologiaan vilisee. Välillä Mussert pohtii syvällisesti minuuttaan, välillä tarina on kuin tv:n halpa kolmiodraama (Mussertin omien sanojen mukaan). Oikeastaan kaksi kolmiodraamaa kietoutuu toisiinsa.

Toisessa osassa Mussert on siirtynyt Horatiuksen Oodien kääntämiseen. Hän on sekalaisen joukon mukana laivamatkalla. Atlantti saa edustaa Styx-virtaa ja Amazon vie helvetin esikartanoihin. Mussert on tekemässä viimeistä muodonmuutosta.

Tästä kirjasta saisi enemmän irti lukija, jolla on klassillinen koulutus tai joka tuntisi Kreikan ja Rooman kulttuuria ja jumaltaruja paremmin kuin vain pinnallisesti nimien tasolla. Nooteboom on arvostettu ja moneen kertaan palkittu kirjailija, mutta tämän kirjan perusteella en tiedä, miksi. Hänen runojaan arvostetaan myös, ehkä pitäisi tutustua niihin.

Cees Nooteboom: Seuraava tarina
Suomentanut Markku Mannila
WSOY 1996, 2. painos, 144 s
Hollanninkielinen alkuteos Het volgende verhaal, 1991

6 kommenttia:

 1. Luin tämä viime vuonna ja mielipide oli myös varsin "jaa". Ei oikein heilauttanut kumpaankaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Ei herättänyt kiinnostusta lukea lisää Nooteboomin romaaneja.

   Poista
 2. Olen lukenut Nooteboomilta Rituaaleja. Vaikka en kunnolla ihastunutkaan niin jotain siinä oli mikä vaikutti ja jäi mieleen niin että kirja täytyy vielä joskus lukea uudestaankin. Tämäkin on sittemmin päätynyt hyllyyni mutta olen joskus aiemminkin miettinyt, olenko lopulta kuitenkaan kiinnostunut tätä lukemaan, ja nyt epäilyttää entistä enemmän. Aihepiiri ei oikein houkuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luettavaa on niin paljon, että kun on jo tutustunut Nooteboomiin voi hyvin valita jotakin muuta.

   Poista
 3. Minä olen lukenut Nooteboomilta tämän Seuraavan tarinan ja Rituaaleja. Ensin Rituaaleja. Se jäi todella mieleen, ja on niitä kirjoja jotka palaavat mieleen silloin tällöin. Mutta tämä ST oli jotenkin liian outo. En pitänyt. Siksi sanoisin, että jos on lukenut ST:n, eikä pitänyt siitä, R voisi silti olla lukemisen arvoinen.

  En jaksa googlata, mutta en nyt muista, että olisin aiemmin nähnyt kenenkään bloggaavan Nooteboomista, joten heti syöksyin tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun ja Sadun kommenttien perusteella Nooteboomilta kannattaisi lukea Rituaaleja, eikä Seuraavaa tarinaa. Pidän mielessä.

   Googlasin Seuraavaa tarinaa ennen oman kirjoitukseni julkaisemista ja löysin vain hdcaniksen lyhyen maininnan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.