keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Matti Rönkä: Levantin kyy

Matti Röngän seitsemäs Viktor Kärppä -dekkari alkaa kuin Mario Puzon Kummisetä. Pihalla vietetään lastenjuhlia. Niiden aikana Kärpältä tullaan pyytämään palvelusta, josta neuvotellaan sisällä suljettujen sälekaihdinten takana. Mutta sitten Rönkä pilaa oivalluksen laittamalla poliisi Teppo Korhosen sanomaan: ”Mikäs kummisedän vastaanotto täällä on?” Voi miksi kirjailija ei luota lukijaan.

Levantin kyyssä ei oikeastaan tapahdu mitään ennen kuin aivan lopussa. Kärppä hoitaa rakennusfirmaansa ja yrittää tulla toimeen rakennuttajien kanssa. Päällisin puolin kaiken pitäisi olla hyvin, mutta Kärppä on alakuloinen niin että läheiset ovat huolissaan. Hän tuntee itsensä vanhaksi. Kuntokaan ei ole niin hyvä kuin ennen. Kärppä käy veljensä Aleksein kanssa Venäjällä aloittelemassa uutta bisnestä ja nostalgiavisiitillä entisellä kotipaikalla Sortavalassa. Matkalla hän valmistelee yhden vanhan jutun hoitamista loppuun. Levantin kyy tuskin toimii yksinään. Lukijan täytyy tuntea aikaisempien kirjojen tapahtumat ja henkilöt.

Ulkomaisissa dekkareissa on esimerkkejä liian pitkään venytetyistä sarjoista, joissa ideat loppuvat ja tapahtumat alkavat toistua. Minusta Rönkä on tehnyt viisaasti päättäessään lopettaa Kärpästä kertovan sarjan Levantin kyyhyn. Nyt me lukijat odotamme, mistä hän kirjoittaa seuraavaksi.

Matti Rönkä: Levantin kyy
Gummerus 2013, 248 s

5 kommenttia:

 1. Into kärppään minulla on jäänyt. Linkittyykö Levantti tarinaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levantin kyy on nimitys pistoolille, jollaisia kirjan mukaan mm. Vladimir Putinin henkivartijat käyttävät. Yksi tuollainen ase päätyy Kärpän haltuun.

   Poista
  2. Ahaa :) Luulin, että sillä olisi tarkoitettu aluetta Lähi-idässä.

   Poista
 2. Samaa mieltä, loivennettu, jopa uninen Kärpän rauhaan vienti israelilaisen pyssyn nimeen. Uutta odotellaan uusilta aiheilta, Rönkä saattaa pitäytyä jännityksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hiukan väsähtänyt tämä viimeinen Kärppä.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.