perjantai 27. syyskuuta 2013

Gutiérrez: Likainen Havanna-trilogia

”Taiteesta on johonkin vain silloin, kun se on epäkunnioittavaa, tuskallista, painajaismaista ja epätoivoista. Vain vihainen, säädytön, raju ja karkea taide voi näyttää meille maailman toiset kasvot, ne joita emme koskaan näe tai halua nähdä välttyäksemme omantunnon tuskilta.”
Pedro Juan (huom! sama nimi kuin kirjailijalla) on entinen lehtimies, joka on jättänyt työnsä, koska ei halunnut enää kaunistella totuutta. Hän haahuilee 1990-luvun alun Havannassa, juo rommia, polttaa marihuanaa ja nai. Varsinkin nai, ja milloin kenenkin kanssa. Etsiessäni kirjaa HelMetistä huomasin, että joissakin kirjastoissa Likainen Havanna-trilogia on sijoitettu osastoon ”erotiikka”. Kuvaukset ovat niin karkeita, että en puhuisi erotiikasta ainakaan sellaisena kuin sen ymmärrän.

Kirjan mukaan Kuubassa, ja erityisesti Havannassa, oli nälänhätä. Pedro Juan elättää itsensä satunnaisilla töillä, esimerkiksi roskakuskina, tai ruuan salakaupalla tai elää itseään rikkaille turisteille myyvän naisystävän siivellä.

Kirjan luvut ovat lyhyitä, eikä tarina jatku luvusta toiseen, vaan kukin luku on lähes oma kertomuksensa. Nimessä olevan trilogian mukaan kirjassa on kolme osaa. En huomannut niissä varsinaista eroa. Kahta ensimmäistä lukiessani arvelin, että kolmannessa tapahtuu varmaan jotakin kehitystä, mutta kolmas osa olikin entistä hajanaisempi. Siinä oli mukana joitakin täysin erillisiä kertomuksia, jotka eivät liittyneet Pedro Juanin elämään mitenkään. Kolmannessa osassa kärjistyi alussa siteeraamani kirjailijan tavoittelema tyyli. Spermaa, verta, oksennusta, paskaa, mätänevää lihaa, rottia ja torakoita. Vähemmälläkin olisi ymmärtänyt, että elämä oli surkeaa.

Wikipedian mukaan Gutiérrez käyttää kirjoissaan omia kokemuksiaan. Hän on tehnyt sekalaisia töitä, mutta toiminut myös pitkään lehtimiehenä. Gutiérrez on palkittu ja ilmeisesti omassa inhorealistisessa tyylissään arvostettu kirjailija, mutta ei edusta ihan sellaista kirjallisuutta, jota itse haluaisin lukea enemmän.

Pedro Juan Gutiérrez: Likainen Havanna-trilogia
Suomentanut Anu Partanen
WSOY 2005, 506 s
Espanjankielinen alkuteos Trilogía sucia de la Habana 1998

2 kommenttia:

  1. Minäkin luin tämän aiemmin syksyllä, ja tykkäsin. Olihan tämä aika ronski välillä, mutta jotenkin se kiihkeä kuubalainen tunnelma aivan tihkui rivien välistä ja jäi lukemisen jälkeen olo, kuin olisi piipahtanut itse Havannassa, Hajanainen kuvaa kyllä hyvin tätä kirjaa, itsekin olisin jossain kirjan loppuvaiheilla jo kaivannut vähän jotain jatkumon tynkää kertomuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gutiérrezilla on varmasti omat lukijansa; tämä ei vain ollut minun kirjani.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.