perjantai 13. syyskuuta 2013

Nobel-kysely 2013 (& arvonta)


Nyt on taas perinteisen (jo kolmas kerta!) Nobel-kyselyni aika. Tradition mukaan kirjallisuuspalkinnon ilmoittamisen ajankohta kerrotaan vasta aivan viime tipassa, mutta koska muita palkintoja aletaan jakaa maanantaina 7.10, niin kirjallisuuspalkinnon saaja ilmoitetaan todennäköisesti torstaina 10.10. Kyselyyni voi vastata edelliseen päivään eli 9.10 saakka.

Kysyn tällä kertaa kahta asiaa:
1. Kenen luulet/toivot voittavan? Halutessasi voit antaa kaksi nimeä.
2. Kuka on suosikkisi tähänastisista voittajista? Lista kirjallisuuspalkinnon saaneista on blogini sivulla Nobelistit.

Pieniä palkintojakin on tarjolla. Kirjat näkyvät yllä olevassa kuvassa, mutta tässä vielä listaus:
- Doris Lessing: Ruoho laulaa
- Orhan Pamuk: Musta kirja
- Mario Vargas Llosa: Tuhma tyttö
- Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani (pokkari)
- John Steinbeck: Vihan hedelmät (pokkari)

Kaikki kirjat ovat uusia. Linkit ovat omiin arvioihini.

Jos joku tietää palkinnon saajan oikein, hän saa valita kirjoista kaksi. Jos oikeaan osuneita on useampia, arvon voittajan. Lisäksi arvon kaikista vastaajista kaksi, jotka saavat kumpikin valita yhden kirjan.

Toivon runsasta osanottoa!

46 kommenttia:

 1. ...oletan että Nobel-lautakunta onnistuu yllättämään minut ja valinta kohdistuu johonkuhun jota en tunne, mutta sanon silti vaikka että Margaret Atwood.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti lautakunta yllättää taas! Margaret Atwood on ollut yksi lukijoiden suosikeista voittajaksi jo pitkän aikaa.

   Poista
  2. Ahjoo, jo voittaneista on muutama joiden kirjoja olen useamman lukenut (Kawabata, Lagerkvist, Eliot...) mutta suosikikseni voisin nostaa Heinrich Böllin, ihan vaikka Katarina Blum - Tohtori Murke - Nainen ryhmäkuvassa -kolmikolla, eivätkä ne muutkaan huonoja ole olleet...

   Poista
  3. Olen lukenut Bölliltä juuri nuo, jotka luettelet. Hyviä ovat!

   Poista
 2. En osallistu veikkailuun voittajasta toivon hänen olevan vaihtoehtokirjailija jostain pienestä maasta, jonka kirjailijan myynti on ollut pientä, mutta kirjallisuus suurta eli ansaitsee ja tarvitsee palkinnon.
  Olen eniten lukenut Kiplingiä, Lagerlöfiä ja Undsettiä. Albert Camusin teoksia olen lukenut kolme, joten olkoon hän suosikkini voittajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin hienoa, jos voittajaksi valikoituisi joku suhteellisen tuntematon, mutta silti suuri kirjailija.

   Camusin Sivullinen on upea kirja.

   Poista
 3. Toivoisin että Ben Okri voittaisi, vaikka en siihen uskokaan. Hänen The Famished Road on lempikirjani. Ngugi Wa Thiong'o olkoon toinen, sillä kirjoitin hänen kahdesta romaanistaan gradun :) Voittaneista suosikkini on Saramago, vaikka Coetzeesta pidän kovasti myös. Kiinnostava kysely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ehdotuksesi ovat kirjailijoita, joiden nimet olen silloin tällöin nähnyt Nobel-veikkauksissa. Täytyy myöntää, että en ole kumpaakaan lukenut.

   Saramago on hieno kirjailija.

   Poista
 4. Voittajaa en uskaltaudu veikkaamaan, mutta toivottavasti arvontaan voipi osallistua omalla Nobel-suosikillakin: 1932 John Galsworthy: Forsytein taru. Onhan voittajien listalla muitakin suosikkejani, mutta juuri tänään Fostytein taru miellyttää eniten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai voi osallistua näinkin!

   Täällä on todella hienoja ehdotuksia, niin kuin nyt sinulta Galsworthy.

   Poista
 5. Kyllä minäkin Atwoodia veikkaan ja toivonkin, sillä hän on loistava kirjailija. Aiemmista voittajista olen lukenut vain muutamia, mutta suosikkini on Toni Morrison, jolta Jazz odottaa hyllyssäni vuoroaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atwood oli viime vuonnakin monen suosikki.

   Olen lukenut Morrisonilta vain juuri tuon Jazzin, enkä oikein innostunut. Pitäisi varmaan kokeilla häneltä jotakin muuta.

   Poista
 6. Veikkaanpa Philiph Rothia. Oisko se nyt jo amerikkalaisen vuoro. Toisaalta vähän tuntematon Torgny Lindgren voisi olla ihan hauska yllätys, vaikka tuo ruotsalainen Tranströmeri vasta saikin palkinnon.

  Tykkään pappa Hemingwayn kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rothia on veikkailtu palkinnon saajaksi vuosikausia. Saa nähdä, miten käy.

   Minäkin pidän Hemingwaysta!

   Poista
 7. Taidanpa veikata Haruki Murakamia, vedonlyöjien suosikkia. Steinbeckistä tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami näyttää tosiaan olevan vedonlyönneissä ensimmäisenä. Aika harvoin Nobel-komitea on ollut samaa mieltä... Steinbeck on minunkin suosikkejani.

   Poista
 8. Vedonlyöjien suosikki on tosiaan Murakami, voisin veikata häntä, mutta toisaalta haluan ehdottaa jotain tälle listalle uutta (ei kuitenkaan uutta aiempien vuosien veikkauksiin). Tähän mennessä 109 kirjailijaa on saanut palkinnon ja heistä vain 12 on ollut naisia. Veikkaan siis Joyce Carol Oatesia tai Alice Munroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tällä kertaa kommenttisi tuli perille.

   Poista
 9. 1. Alice Munro / Haruki Murakami
  2. Toni Morrison

  Jännää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo toinen ääni Morrisonille. Kyllä minun nyt pitää lukea joku hänen kirjansa.

   Poista
 10. Murakami saisi voittaa. Tai vaikka Kazuo Ishiguro.

  Aiemmista voittajista en osaa valita suosikkia, mutta Steinbeckiä olen lukenut eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami tuntuu olevan suosittu. Ishiguroa ei ollutkaan vielä kukaan äänestänyt.

   Poista
 11. Minäkin soisin voiton Murakamille, mutta varmaankin voittaja on taas joku josta en ikinä ole kuullutkaan! Suosikkini aiemmista voittajista taitaa olla Mario Vargas Llosa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami on saanut tähän mennessä eniten mainintoja. Vargas Llosa on hieno valinta!

   Poista
 12. Minäkin veikkaan Alice Munroa. Olin äsken kirjamessuilla kuuntelemassa Kristiina Rikmania, joka oli sitä mieltä että se olisi kohtuullista. Tosin hän vähän epäili myös, ettei ne vanhat patut myönnä palkintoaan Munrolle, mutta voihan sitä toivoa silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin epäilen, ettei Munro saa Nobelia, vaikka sen ansaitsisi. Nyt olisi kyllä jo naisen vuoro.

   Poista
 13. Veikkaan Haruki Murakamia, vaikka en ole ehtinyt miehen tuotantoon tutustua, Paljon on aiheuttanut puhetta. (Mutta jos Atwood voittaisi, olisin aika iloinen.)

  VastaaPoista
 14. Ladbrokesin vedonlyöntikertoimet ennustavat Murakamia, toivoisin Philip Rothin voittavan, mutta veikkaan Joyce Carol Oates.

  Voittaneista suosikkini on Coetzee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami on johtanut Ladbrokesissa koko ajan. Coetzee on mielenkiintoinen valinta.

   Poista
 15. Pidän peukkuja Haruki Murakamille. En ole tainnut lukea nobelisteista muita kuin F.E. Sillanpäätä ja Gabriel García Márquezia (ja Doris Lessingiltä kissakirjan, mutta en nyt hirveästi sen perusteella osaa sanoa, mitä pidän Lessingistä) ja pidin kyllä molemmista, joten en oikein osaa valita, kumpi on suosikkini. Tosin ostin juuri muutama päivä sitten alennusmyynnistä kahta nobelistia: Herta Mülleria ja Mario Vargas Llosaa, joten heihinkin aion kyllä tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas ääni Murakamille! Sillanpäästä ja García Márquezista pidän minäkin. Mielenkiintoista kuulla, mitä sanot aikanaan Mülleristä ja Vargas Llosasta.

   Poista
 16. Minäkin toivoisin suursuosikkieni Haruki Murakamin tai Alice Munron voittavan. (Yhtä iloinen olisin myös Kazuo Ishiguron tai Margaret Atwoodin voitosta, mutta kun vain kaksi saa sanoa niin valitsin nyt nuo. :)

  Nobelisteista olen lukenut vain Sillanpäätä, Galsworthyä, Hemingwayta, Kawabataa, Nerudaa, Morrisonia, Szymborskaa ja Lessingiä. Pidän monestakin paljon, mutta suurin suosikkini noista taitaa olla Pablo Neruda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami johtaa selvästi sekä tässä veikkauksessa että vedonlyöjien listoilla. Olet lukenut hienoja nobelisteja. Neruda on minunkin runoilijasuosikkejani.

   Poista
 17. Toivoisin että Murakami tai Atwood voittaisi. En tosin olisi pahoillani myöskään Munron tai Oatesin voitosta.

  En ole vielä kovin monia nobelisteja lukenut, mutta Lessing on tällä hetkellä suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakamin ja Atwoodin suosio vain nousee! Lessing on minustakin hyvä.

   Poistin kaksi muuta kommenttiasi, koska jostakin syystä sama kommentti tuli tänne kolmeen kertaan.

   Poista
 18. Toivon, että voittaja olisi Margaret Atwood, koska palkinto ei ole vielä koskaan mennyt Kanadaan ja Atwood kirjoittaa hienoja romaaneja. Veikkaan nyt siis häntä.

  Omia nobelistisuosikkejani ovat Jose Saramago, Toni Morrison ja Pablo Neruda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kiva, että osallistuit! Perustelusi Atwoodin voitolle ovat osuvia. Voisin lisätä niihin vielä sen, että nyt olisi jo aika palkita nainen.

   Poista
 19. Niin kovasti pidän Joyce Carol Oatesista, joten toivon voiton osuvan hänelle :)

  Olen lukenut hyvin vähän nobelisteja (ehkä olisi aika lukea enemmän?), mutta suosikkini joka tapauksessa on José Saramago.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oates olisi minustakin hyvä valinta nobelistiksi. Saramagosta tuntuu moni pitävän!

   Poista
 20. Vilkuilin tuota Juhan linkittämää vedonlyöntilistaa ja ilahdutti niin nähdä siellä Eeva Kilven nimi, että heitänpä hänet veikkaukseksi (vaikka en ole vielä mitään häneltä edes lukenut). Ja jos kerran kaksi saa mainita niin laitetaan sitten Kadare toiseksi, koska olen häntä veikannut aiemmissa kyselyissä ja kylläpä nyt harmittaisi jos jättäisin veikkaamatta ja olisikin osunut kohdalle. ;)

  Aiemmista voittajista suosikkini on Saramago.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeva Kilpi on ollut vedonlyöntilistalla vuosikausia. Minä olen lukenut joitakin hänen teoksiaan ja pidän erityisesti hänen runoistaan.

   Saramago taitaa olla suosituin jo Nobelin saaneista.

   Poista
 21. En yhtään osaa arvata, kuka oikeasti voittaa, mutta toivoisin voittoa 1) naiselle ja 2) kirjailijalle, joka on tuttu ja josta pidän. Sanon siis Margaret Atwood.

  Jo voittaneista olen lukenut useampiakin hyviä, mutta nostetaan nyt suosikiksi Wisława Szymborska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nobel-komitea osaa yllättää, joten saa nähdä, arvasiko kukaan oikein.

   Szymborska kirjoitti upeita runoja. En olisi kuullutkaan hänestä ilman Nobel-palkintoa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.