sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat

Tulppaanimurhissa liikutaan nykyajan Amsterdamissa ja Lontoossa ja 1600-luvun Alkmaarissa. Pääsin kirjaan hieman hitaasti sisälle, koska siinä hypittiin lyhyissä luvuissa 1600-luvun ja nykyajan välillä ja nykyajassa vielä eri henkilöiden välillä. Mutta kun tyyliin tottui ja ihmisten suhteet toisiinsa selvenivät, kirja alkoi vetää.

Kirjan nimi jo sanoo, mistä on kysymys. Murhia tapahtuu ja ne liittyvät tulppaaneihin. Pidin tästä hollantilaisesta aiheesta. Vaikka osaa henkilöistä ajaa rahan- tai kunnianhimo, niin taustalla ovat tulppaanit. Samalla lukija oppii, miksi juuri Hollannista on tullut tulppaanimaa ja miten kukkien sipuleilla keinoteltiin ennen samalla tavalla kuin nykyisin osakkeilla. Rembrandtin Tohtori Tulpin anatomian luentokin on saatu mukaan.

Dekkarin juonesta ei tietenkään voi tässä kertoa, mutta murhien selvittämiseen tarvitaan muun muassa historian professorin tietoja, antikvaaristen kirjojen arvioijan asiantuntemusta sekä Vigenère-salakirjoituksen avaamista.

1600-luvulta kulkee nykyaikaan tulppaanien lisäksi myös toinen, moraalinen juonne. Sen tiivistää ensimmäisenä murhatun miehen poika omalle pojalleen:
Anna minun kertoa. Kaikkien sukumme jäsenten on tiedettävä että isoisäsi surmattiin, koska hän oli sitä mieltä että mielen vapaus – joka meillä kaikilla on ja jota kukaan ei voi ottaa meiltä pois – täytyy saada muuttaa myös toiminnan vapaudeksi, ja että ihmisen on saatava ilmaista vapaat ajatuksensa. Jälkeläistemme täytyy aina ymmärtää, että vapaus on ihmisten arvokkainta omaisuutta.
Tulppaanimurhista on kirjoittanut mm. Leena Lumi. Hänen blogistaan sainkin vinkin tämän kirjan lukemiseen.

Daniëlle Hermans: Tulppaanimurhat
Bazar 2012, 332 s
Suomentanut Sanna van Leeuwen
Hollanninkielinen alkuteos Het tulpenvirus 2010

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen lukenut, että tiettyjen tulppaanien sipulit olisivat olleet sangen arvokkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kirjan tietoihin on luottamista, niin käsittämättömän arvokkaita!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.