sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Outo Toveri K teatterissa

Kävin katsomassa venäläisen Edvard Radzinskin uutuusnäytelmän Toveri K Helsingin kaupunginteatterissa. Otto Wille Kuusinen on kiinnostava historiallinen henkilö. Odotin näytelmältä jonkinlaista tulkintaa hänen luovimisestaan Stalinin lähipiirissä. Jos näytelmässä on joku muukin ajatus kuin ”minä en puhu mitään”, niin se hävisi ohjauksen syövereihin.

Näyttelijät on laitettu liikkumaan hitaasti ja kulmikkaasti. Välillä he ottavat teatraalisia asentoja (teatterissahan ollaan, mutta en keksinyt kuvaavampaakaan sanaa). Repliikit huu-de-taan hi-taas-ti. Repliikkien välissä on alleviivaavaa jylisevää musiikkia. Ainoastaan Kuusinen puhuu normaalilla äänenvoimakkuudella, mutta valitettavasti Asko Sarkola on roolissa tavattoman vaisu. Lisäksi hän takelteli välillä repliikeissään. Vappu Nalbantoglu Aino Kuusisena selvisi paremmin, mutta hänet oli ohjattu suorastaan kiljumaan. Näytelmää oli todella raskasta katsoa.

Kaupunginteatterin suuren näyttämön katsomossa oli ehkä noin kolmasosa permantopaikoista täytetty. Parvi oli tyhjä. Näyttelijät kutsuttiin aplodeilla kumartamaan yhden kerran. Tätä näytelmää tuskin esitetään kauan.


6 kommenttia:

  1. Olin tästä todella kiinnostunut ennakkoon, mutta kun luin Hesarin arvostelun, niin kiinnostus lässähti totaalisesti. Samaan suuntaa vaikuttaa tämä sinun arviosi, joten taidan jättää kokonaan menemättä. En vaan voi sietää huudettua teatteria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata mennä katsomaan. Tämä oli iso pettymys.

      Poista
  2. Mä vähän mietin tämän katsomista, mutta todennäköisesti se olisi saattanut jäädä väliin ilman tätä sinun tekstiäsikin, kun en ole pahemmin Kaupunginteatteria tukenut viime vuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vastaus kuin Jaanalle: en todellakaan suosittele.

      Poista
  3. Tämä on hyvä näytelmä, tulin juuri äsken naytöksestä. Harmi, että Hesarin kriitikko on ehtinyt sen lytätä mielipiteellään. Ja nyt tämäkin lyhyt kuvaus toistaa sitä. Näytelmässä oli paljon näkökulmia, syviä tulkintoja, symboleja. Historian tosiasiat on hyvä tietää, silloin näytelmä avautuu paremmin. Itse suosittelen, lämpimästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä, että meillä on erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä!

      En ole lukenut Hesarin arvostelua, vaan olen kirjoittanut oman mielipiteeni. Yritän yleensäkin olla lukematta arvosteluja ennen kuin menen katsomaan näytelmiä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.