sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Roberto Bolaño: Jääkenttä

Jääkenttä oli sijoitettu kirjaston jännityshyllyyn. Kirjat, joissa tapahtuu murha, eivät ole aina varsinaisia rikosromaaneja. Minusta Jääkenttä kuuluu noihin kirjoihin.

Kertojia on kolme. Chileläinen kirjailija Remo Moran on päätynyt Barcelonan lähelle pikkukaupunkiin yrittäjäksi, jona hän menestyy paremmin kuin kirjailijana. Hänen entinen tuttavansa Gaspar Heredia eli Gasparín ilmestyy samoille seuduille käytännössä tyhjätaskuna ja Remo antaa hänelle töitä omistamansa leirintäalueen yövartijana. Kolmas kertoja on kaupungin sosiaalitoimen johtaja Enric Rosquelles, jolla on suuret luulot omista kyvyistään, mutta jota kaikki inhoavat. Tarina alkaa tavallaan siitä, kun Rosquelles rakastuu paikkakunnan kaunottareen Nuriaan, joka on taitoluistelija ja pyrkii olympiajoukkueeseen.

Miehet vuorottelevat kertojina, ja koko ajan on selvillä, että tulee tapahtumaan murha. Tarinassa on paljon muutakin, kuten syrjäytyneitä ihmisiä ja elämän sattumanvaraisuutta, eikä murha ole loppujen lopuksi kaikkein tärkein asia. Tärkeämpi on jääkenttä, jonka Rosquelles rakennuttaa salaa vanhaan hylättyyn palatsiin, jotta Nuria voi harjoitella. Katalonian rannikon kuumuudessa jää ja lumi mainitaan monta kertaa, ja kukin lukija voi varmasti keksiä niille omia merkityksiä. Minusta Jääkentässä on pitkälti kysymys kommunikoinnin vaikeudesta. Rosquelles ei saa sanotuksi Nurialle, että rakastaa tätä, vaan rakentaa sen sijaan jääkentän. Muutkaan ihmiset eivät puhu kunnolla toisilleen. Vaikka Remo ja Gasparín ovat vanhoja tuttuja, he eivät koskaan keskustele. Remon sanoin: ”Mutta halauksen jälkeen jääkuori ilmestyi kasvoilleni, enkä kyennyt yhteenkään ystävälliseen eleeseen.”

Jos etsii perinteistä dekkaria, niin tätä kirjaa ei kannata valita. Mutta jos haluaa lukea pohdiskelevan kirjan, jossa on mukana rikosjuoni, niin silloin Jääkenttä sopii.

Roberto Bolaño: Jääkenttä
Sammakko 2012, 173 s
Suomentanut Einari Aaltonen
Espanjankielinen alkuteos La pista de hielo 1993

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.