lauantai 3. toukokuuta 2014

Ann Cleeves: Musta kuin yö


Luin viime kuussa Cleevesin ensimmäisen Vera Stanhope -dekkarin, joka oli varsin tavanomainen. Sain silloin Elinalta kommentin, että Cleevesin Shetlantiin sijoittuva sarja on hänestä parempi. Tämän kirjan luettuani olen aivan samaa mieltä.

Musta kuin yö on Shetlanti-sarjan ensimmäinen kirja. Rikoksia tutkii Jimmy Perez, joka on nimestään huolimatta syntyperäinen shetlantilainen. Piti oikein katsoa kartasta tarkasti Shetlantia ja Lerwickin kaupungin sijaintia. Tämän kirjan rikos tapahtuu pienessä kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Jimmy Perezkin tuntee lähes kaikki tapahtumiin liittyvät, tai ainakin tietää heidät. Dekkarille on yleensä etua siitä, että ympäristö on vähän oudompi, niin tässäkin.

Kirjassa tutkitaan nuoren tytön murhaa. Lisäjuonteen tutkimuksiin tuo se, että samassa kylässä on vuosia aiemmin kadonnut pieni tyttö. Vanha rikos oli jäänyt selvittämättä, mutta vahvimmin epäilty mies asuu edelleen seudulla.

Musta kuin yö on hyvä napakka rikosromaani. Se on palkittu ilmestymisvuotenaan Englannin parhaana dekkarina, mikä on aina suositus. Murhaaja oli ainakin minulle täydellinen yllätys, henkilö, jota en epäillyt kertaakaan. Ratkaisu oli kuitenkin täysin looginen, eikä keksityn kiemuraisen tuntuinen. Hyvä piirre tuokin.

Tapahtumapaikan nimi on Ravenswick ja englanninkielisessä kirjan nimessäkin on korppi. Korpit eivät sinänsä liity rikokseen, mutta niitä lentelee välillä tapahtumien ympärillä.
”Jos Magnus olisi ehtinyt, hän olisi halunnut kertoa tytöille korpeista. Hillheadin mailla oli korppeja, oli aina ollut, siitä asti kun hän oli ollut pikkupoika, ja hän oli katsellut niitä. Joskus ne näyttivät leikkivän. Niiden näki kiertelevän ja kaartelevan taivaalla niin kuin hippaa leikkivät lapset, ja sitten ne laskivat siipensä ja syöksyivät kohti maata.”
Juttuun liittämälläni kuvalla ei ole mitään tekemistä kirjan kanssa. Kuvassa on mustarastas. Pihapiirissä ei liikuskele korppeja kuvattavaksi.

Ann Cleeves: Musta kuin yö
Karisto 2007, 335 s
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Englanninkielinen alkuteos Raven Black 2006

6 kommenttia:

 1. Luin Cleevesin Jimmy Perez-kirjoja jokunen vuosi sitten, ja tykkäsin niistä kovasti. Kuten totesit, juonet eivät olleet ennalta-arvattavia, ja minuakin viehätti saariympäristö. Nämä voisin lukea uudestaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli samalla ensimmäinen kirjani sinun dekkarihaasteeseesi, vaikka en kirjoittanutkaan sitä tuohon tekstiin.

   Poista
 2. Hienoa, että pidit tästä! Mielestäni Perez-sarja vain paranee kirja kirjalta, ja olo oli haikea, kun sarja loppui. Shetlanti on kuvattu niin elävästi ja kiehtovasti, että jäi hirmuinen hinku päästä sinne joskus. Ja Perez on niin symppis.

  Marikan dekkarihaaste on mennyt ohi. Kuulostaa hyvältä...

  VastaaPoista
 3. Tämähän kuulostaa houkuttelevalta. Vera Stanhope on tuttu televisiosta, mutta Jimmy Pereziin voisi tutustua ihan kirjallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirjasarja oli minullekin tuntematon ennen Elinan suositusta. Kannattaa kokeilla!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.