tiistai 30. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 lukemiset paketissa

Perinteiden mukaan kirjoitan näin vuoden lopussa muutamia tilastoja tämän vuoden lukemisistani. Luin 83 kirjaa. Niistä yksi oli lastenkirja, yksi omaelämäkerta, yksi runokirja ja kuusi tietokirjaa. Loput 74 olivat kaunokirjallisuutta ja niistä 28 dekkareita.

24 % kirjoista oli suomalaisia, mikä on minulle tavanomaista. Yllä olevan kuvan osastossa "Muut" on kaksi kirjaa Norjasta, Ranskasta ja Tshekistä ja yksi kirja seuraavista 14 maasta: Belgia, Hollanti, Irlanti, Italia, Sveitsi, Ukraina, Unkari, Venäjä, Kolumbia, Meksiko, Peru, Uruguay, Australia, Japani.

Luin lähinnä suomeksi. Muilla kielillä kirjoja tuli luetuksi seuraavasti: 5 espanjaksi, 3 ruotsiksi, 1 saksaksi ja 1 englanniksi.

57 % kirjailijoista oli miehiä ja 43 % naisia.

Seuraavassa kaaviossa näkyvät kirjojen alkuperäiset ilmestymisvuodet. Vaikka luin vain kaksi vuonna 2014 ilmestynyttä kirjaa, niin painotus on 2000-luvulla. Tuo johtuu suureksi osaksi dekkareista.


Osallistuin muutamaan haasteeseen. Oma ¡Hola! Español -haasteeni alkoi jo edellisenä vuonna ja päättyi huhtikuussa 2014. Koontipostaukseni löytyy täältä. Jo aiemmin päättyi Täällä toisen tähden alla -blogin haaste, jossa luettiin venäläisiä kirjoja. Kesällä luin dekkareita Oksan hyllyllä -blogin haasteeseen. Marraskuussa päättyi Eniten minua kiinnostaa tie -blogin sotakirjallisuushaaste. Koko vuoden kesti Jokken kirjanurkan nobelistihaaste.

Lokakuussa järjestin taas veikkauksen kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajasta. Osallistujia oli enemmän kuin aiempina vuosina.

Vuoden 2014 viisi suosituinta kirjapostaustani olivat:
  1. Richard Ford: Rock Springs
  2. Michael Frayn: Vakoojat
  3. Yasunari Kawabata: Lumen maa
  4. Cormac McCarthy: Menetetty maa
  5. Pablo Neruda: Tunnustan eläneeni.
Epäilen, että Rock Springsiin päädytään myös hakusanoilla, joilla etsitään jotakin ihan muuta kuin kyseistä kirjaa.

Toivotan tässä samalla kaikille blogini lukijoille onnellista kirjavuotta 2015!


14 kommenttia:

  1. Tilastosi näyttää aika paljon samalta kuin omani: Suomi, Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat luetuimpia maita ja miesten kirjoja on tullut luettua taas himpun verran enemmän, vaikka niiden ero ei enää niin kauhean suuri olekaan. Ja 2000-luvulla oli minullakin painotus, vaikka ahkerasti yritänkin lukea vanhempia kirjoja.

    Mitkä olivat muuten Margit sinun suosikkikirjasi vuodelta 2014?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin noita yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä kirjoja aina kertyy, vaikka lukisin mielelläni muutakin. Onneksi tilastossani on yhtä paljon chileläisiä ja ruotsalaisia kuin yhdysvaltalaisia kirjoja.

      Nämä neljä nousevat vahvimpina esille vuonna 2014 lukemistani: Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä, Nerudan Tunnustan eläneeni, Sholohovin Kertomuksia ja Ishiguron Ole luonani aina.

      Poista
  2. Ihanaa, kun on taas tilastokäppyröiden aika, näitä on aina mukava tutkailla! Minä en jaksanut tänä vuonna ryhtyä leikkimään Excelin kanssa, mutta huomenna tulee sitten toisenlainen tilastokatsaus kuluneeseen vuoteen.

    Jassuunkin viitaten, minä taas yhtä bloggausvuotta lukuunottamatta olen lukenut aina hieman enemmän naisten kirjoittamia kirjoja. En tiedä, onko se vain sattumaa vai mitä, tietääkseni en valitse lukemiani kirjoja kirjailijan sukupuolen mukaan.

    Oikein mukavaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli edellisenä vuonna suunnilleen sama mies- ja naiskirjailijoiden suhde, vaikka minäkään en ajattele kirjailijan sukupuolta, kun päätän lukea kirjan.

      Poista
  3. Hienot on piirakat ja pylväät. Oma katsaukseni on vielä ihan alkutekijöissään.

    VastaaPoista
  4. Minä pistän omat tilastoni näytille vasta huomenna, mutta samanlaisia trendejä on näkyvissä minullakin: mieskirjailijoita enemmän ja painotus tuoreempaan lukemistoon. On mielenkiintoista katsoa mitkä tekijät kullakin vaikuttavat mihinkin lukemiseen liittyvään asiaan ja mitkä kirjat ovat huippukokemuksia. Ne ovat usein eriä kuin eniten luetut tai myyvimmät. On hienoa kuinka monella kielellä kykenet lukemaan. Minulla ei kärsivällisyys riitä kuin englantiin suomen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin parhaat lukukokemukset, joita Jassu tuossa edellä kyseli, olivat vuosina 1926, 1937, 1974 ja 2005 ilmestyneitä kirjoja. Ei siis mitään viime aikojen myyntimenestyksiä.

      Englanti on minun vahvin vieras kieleni, mutta sitä joutuu käyttämään töissä niin paljon, että en halua lukea englanniksi vapaa-aikana, vaan yritän käyttää muita kieliä.

      Poista
  5. Chile on aika yllättävä kärkimaiden joukossa mutjoo, Neruda jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilahduin, kun huomasin, että chileläisiä kirjoja oli noin paljon. Englanninkielisen kirjallisuuden ylivalta on minusta ikävää.

      Poista
  6. Olipa kiinnostava koonti! Pitäisiköhän minunkin nyt alkavana vuotena pitää tarkempaa tilastoa lukemisistani, taulukkonörtti kun vähän muutenkin olen ;).

    Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen koonti onnistuu helposti, kun ylläpitää taulukkoa sitä mukaa, kun lukee.

      Poista
  7. Hienot tilastot! Yritin itsekin, mutten saanut noin siistejä aikaiseksi, joten laitan tekstinä koontia, jota tuherran kovaa vauhtia, vielä julki tänään. Upean monipuolisesti olet lukenut! Kiitos ja hyvää tulevaa vuotta myös sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yritän lukea monipuolisesti. Joskus onnistuu, joskus ei.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.