torstai 12. helmikuuta 2015

Nikolaj Frobenius: Pelon kasvot

Nikolaj Frobenius oli minulle ennestään tuntematon norjalainen kirjailija. Pelon kasvojen suosituksena oli, että se on julkaistu Tammen Keltaisessa kirjastossa. Muita Frobeniuksen kirjoja ei ole suomennettu, vaikka hän on julkaissut useita romaaneja. Ehkä Pelon kasvot ei myynyt tarpeeksi. Luettuani kirjan en ihmettelisi tuota, vaikka Pelon kasvot ei olekaan huono kirja. Se ei vain ole kovin sytyttävä.

Pelon kasvojen aiheena on Edgar Allan Poen ja Rufus Wilmot Griswoldin välinen vuosia kestänyt riitely. Minun piti heti tarkistaa, oliko Griswold todellinen henkilö. Ja kyllähän hän oli, kriitikko ja toimittaja. Hän julkaisi useita yhdysvaltalaisen kirjallisuuden antologioita. Poen ja Griswoldin riidatkin olivat todellisia. Poen mielestä Griswold otti runoantologiaansa liian vähän hänen runojaan. Lisäksi Griswold seurasi Poeta erään lehden toimittajana ja hänelle maksettiin parempaa palkkaa. Riidan aiheita löytyi.

Aika erikoinen aihevalinta norjalaiselta kirjailijalta. Toki aihe laajenee yleisemmäksi eli kirjallisten piirien kateuteen ja selkään puukotukseen (sikäli kuin sellaista on laajalti; en tiedä, kun en kuulu kirjallisiin piireihin). Kirjallisuuden merkitystä käsitellään Poen kertomusten tarkoituksen kautta. Griswold ei voinut ymmärtää sen tyyppistä kirjallisuutta, jota Poe edusti. Lukijalle on eduksi, jos tuntee Poen tuotantoa. Ainakin Rue Morguen murhat olisi hyvä olla luettuna.

Poen tekstien inspiroimana Pelon kasvoissa esitetään seuraava kysymys:
”Kumpi tulee ensin: kirjallisuus vai todellisuus? Kumpi tulee ensin: murha vai murhan kuvaus? Kumpi tulee ensin: pelko vai sitä kuvaava lause?”
Pelon kasvoissa on myös varsin negatiivinen käsitys, jonka mukaan kaikilla ihmisillä on oma piinahenkensä. Poella se oli alkoholi ja Griswoldilla Poe. Molempia piinaajia kirjassa personoi Poen kasvattivanhempien entinen orja Samuel, joka oli albiino, eikä siksi kuulunut mihinkään joukkoon.

Tästä kirjasta saan toisen norjalaispisteen Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen.

Nikolaj Frobenius: Pelon kasvot
Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen
Tammen Keltainen kirjasto 2009, 385 s.
Norjankielinen alkuteos Jeg skal vise dere frykten 2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.