torstai 26. helmikuuta 2015

Leon de Winter: God's Gym

Ostin tämän hollantilaisen kirjan Amsterdamista hiihtolomaviikon matkallani. God’s Gym on rakenteeltaan kummallinen. Siinä on prologi, jossa kerrotaan, mitä tapahtui ja miksi. Käsikirjoittaja Joop Koopmanin tytär Miriam kuolee liikenneonnettomuudessa 17. syntymäpäivänään. Sen jälkeen kirja jää junnaamaan paikalleen. Kerrotaan uudelleen tarkemmin, mitä tapahtui. Koopmanin ajatuksissa käydään läpi hänen lyhyttä avioliittoaan ja elämää tytön yksinhuoltajana.

Onnettomuuden aikoihin Koopmanin elämään astuu uusia (osin kaukaa ennestään tuttuja) ihmisiä. Lukija jää odottamaan, että kohta tapahtuu jotakin, mutta oikeastaan mitään ei tapahdu.

Nimi God’s Gym ei tarkoita ihan sitä, mikä tulee ensimmäisenä mieleen. God on lyhenne Godzillasta. Godzillaksi kutsutaan kuntosalin omistajaa, joka on suuri musta mies, entinen karatemestari. Hän on niitä ihmisiä, jotka astuvat osaksi Koopmanin elämää. Koopman on syntyjään hollantilainen juutalainen, mutta asuu Los Angelesissa. Miriamin kuolinpäivänä häntä tulee tapaamaan entinen koulukaveri, joka on muuttanut Israeliin ja on (ehkä) vakooja. Vähän ajan kuluttua ilmestyy Koopmanin ensirakkaus ja serkku Linda, joka on kääntynyt buddhalaiseksi. Hänen mukanaan kulkee tiibetiläinen munkki, jonka esiintymisen syy selviää kirjan lopussa. Koopman ystävystyy myös hollantilaisen, mutta marokkolaistaustaisen islaminuskoisen miehen kanssa. Ehkä noissa eri uskonnoissa on toinen syy kirjan nimeen.

Jostain syystä tätä kirjaa myydään jännityskirjana. Jännitystä siinä ei ole lainkaan, vaikka sivujuonteena on pieni rikosjuttu. God’s Gym kertoo elämän sattumanvaraisuudesta ja Koopmanin toipumisesta tyttärensä kuoleman jälkeen, eli vakavista asioista.

Sen verran tässä Los Angelesissa tapahtuvassa kirjassa on hollantilaisuutta, että Koopman kulkee joskus polkupyörällä. Siksi alkuun liittämäni kuva, jossa on polkupyöräpysäköintiä Haagissa.
”Joop Koopman had taken his Dutch bicycle out of the shed, greased the chain, pumped the tires, and had bicycled to the First Motor Inn, a motel on Santa Monica Boulevard. The big black trainer in Miriam’s gym had advised him to move more. It had been harder than he had anticipated.”

Leon de Winter: God’s Gym
Kääntänyt Jeannette K. Ringold
The Toby Press 2009, 312 s.
Hollanninkielinen alkuteos God’s Gym 2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.