torstai 22. lokakuuta 2015

Helsingin kirjamessut 2015: 1. päivä

Kirjabloggaajilla on oma vinkkauspiste Boknäsin osastolla 6r121. Bloggaajia on paikalla kaikkina messupäivinä klo 13-17. Olin päivystämässä reilun tunnin. Mielenkiintoisia keskusteluja käytiin ja lukuvinkkejä annettiin.

Suurimman osan messupäivästä vietin antikvariaattiosastolla puutelistan kanssa. Yhden etsimäni kirjan löysinkin, Cervantesin Novelleja, julkaisuvuosi 1936. Tuttua Punapartaa kävin tietysti tervehtimässä.
Olin tehnyt etukäteen suunnitelman, mitkä keskustelut tai haastattelut käyn kuuntelemassa ja pysyinkin suunnitelmassani, koska en ollut ahnehtinut liikaa. Kaikki kolme seuraamaani keskustelua liittyivät venäläiseen kirjallisuuteen ja painotuksena olivat klassikot. Heti aamulla klo 10.30 Kalle Holmberg ja Martti Anhava puhuivat Dostojevskista, haastattelijan nimi meni minulta valitettavasti ohi. Anhavan uusi Karamazovin veljesten suomennos on juuri ilmestynyt. Tätä keskustelua oli hauska kuunnella, varsinkin Holmbergin innostuksen vuoksi. Hän nauratti yleisöä lausahduksilla kuten "keskinkertainenkin ihminen voi samastua neroon", kun Anhava kysyi Holmbergin henkilöhistoriaan viitaten, kehen veljeksistä Holmberg on eri aikoina samastunut.
Otsikolla 1000 vuotta Venäjää toisin silmin kirjailija Rosa Liksom ja kirjallisuuden tutkijat Kirsti Ekonen ja Sanna Turoma keskustelivat suhteestaan venäläiseen kirjallisuuteen. Välillä tuotiin esille naiskirjailijoita. Kuten tiedetään, venäläisen kirjallisuuden kaanon on kovin miesvaltainen. Kuulijat saivat runsaasti vinkkejä kolmen asiantuntijan venäläissuosikeista. Liksomin verratessa Gogolin Kuolleiden sielujen kaupankäyntiä nykyaikaiseen osake- ym. kauppaan, huomattiin taas kerran klassikoiden yleispätevyys.
Vasemmalta oikealle Turoma, Ekonen, Liksom.
Päivän viimeinen ohjelma oli Sattuma ja ennakoimattomuus, jossa keskusteltiin Tolstoista ja Dostojevskista sekä filosofian teemoista. Puheenjohtajana oli Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen ja keskustelijoina venäläisen kirjallisuuden emeritusprofessori Pekka Pesonen, historioitsija Heli Rantala ja filosofi Jaakko Belt. Keskustelu alkoi von Wrightin esseessään esittämästä ajatuksesta, että Tolstoi on meille tutumpi, koska on eurooppalaisempi, ja Dostojevski on oudompi. Seurasi mielenkiintoinen keskustelu, jossa näkökulmat vaihtelivat ja laajenivat, mutta von Wrightin kanssa ei oltu aivan samaa mieltä.
Vasemmalta oikealle Belt, Kivinen, Rantala, Pesonen.
Filosofisten keskustelujen jälkeen loppukevennys. Suomen Antikvariaattiyhdistyksen osastolla on kirjastonhoitaja Leena Laakson kokoelmista koottu näyttely Paperinukkeja 40-luvulta nykyaikaan. Tätä näyttelyä vanha paperinukkien keräilijä ei voinut ohittaa.

 

8 kommenttia:

  1. Kiitos raportista Margit. Kirjoitin juuri omani ja muuta ei ollut yhteistä kuin se, että kumpikin meistä on unohtanut yhden haastattelijan nimen. Ihanaa, kun messuilla on joka nälkään. :) Tosin totuuden nimessä oman ohjelmani muokkasi pitkälle se, että pääsin lähtemään töistä vasta neljältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messuilla on tosiaan ohjelmaa jokaiselle. Toisaalta ohjelmaa on niin paljon, ettei pääse katsomaan (ei jaksa katsoa) kaikkea, mitä haluaisi.

      Poista
  2. Vaikka itse en päässyt messuilemaan, niin mukavaa seurata muiden kokemuksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos messupostaukset auttava edes vähän pääsemään tunnelmaan!

      Poista
  3. Hauska lukea kokemuksista! Hienoja paperinukkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Paperinukkenäyttely oli minulle nostalginen.

      Poista
  4. Kiitos venäläisklassikkokeskustelujen raportoinnista! Juuri tuollaisia keskusteluja voisin kuunnella vaikka kaikki päivät pääksytysten - ja sitten välillä vähän lukisin taas. Miten mahtavaa!

    Mukavia messupäiviä, Margit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juuri nuo keskustelut kiinnostivat minua messuilla eniten. Ei voi kuin ihailla asiantuntijoiden perehtyneisyyttä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.