sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Lorenzo Silva: El blog del Inquisidor

Ostin tämän kirjan nimen vuoksi, mikä lienee selvää heti kun nimen näkee:  El blog del Inquisidor – Inkvisiittorin blogi.

Kirjassa on kehyskertomus, jonka mukaan julkaisija löysi netistä blogin, joka kiinnosti häntä, tallensi kirjoitukset ja pian blogi hävisi. Siitä huolimatta julkaisija halusi saattaa tekstin muidenkin luettavaksi. Tallennettu blogi ei ollut Inkvisiittorin blogi, vaan toisen bloggaajan, joka alkoi käydä keskustelua Inkvisiittorin kanssa. Etäännytystä kerrakseen.

Bloggaaja, jota aletaan kutsua Theresaksi, kiinnostuu Inkvisiittorista ja haluaa tietää, miksi Inkvisiittori kirjoitti blogiinsa vain kolme postausta historiallisesta aiheesta ja lopetti sitten. Theresa on itse koulutukseltaan historioitsija ja erikoistunut espanjalaiseen inkvisitioon. Inkvisiittori kertoo blogissaan todellisesta 1600-luvun tapahtumasta, jossa madridilaisen luostarin nunnien uskottiin joutuneen demonien valtaan ja kääntyneen kerettiläisiksi hengellisen ohjaajansa Fray Franciscon myötävaikutuksella. Heidät tuomittiin, mutta kukaan ei joutunut roviolle. Vuosia myöhemmin luostarin abbedissa Teresa anoi inkvisitiotuomioistuimelta tuomion muutosta ja hänen anomuksensa hyväksyttiin. Historiallisissa lähteissä on esimerkiksi Teresan anomus.

Nykyajan Theresan ja Inkvisiittorin keskustelu kehittyy hyvin henkilökohtaiseksi. Keskeistä on Inkvisiittorin filosofia, jonka mukaan ihminen on tällä hetkellä elävä itsensä yhdistettynä kokoelmaan kuolleita eli muunnoksia itsestään aikaisemmissa elämänvaiheissaan. Blogillaan Inkvisiittori oli halunnut sanoa juuri tämän. Hän oli itse kertomuksen kaikki kolme henkilöä vuorotellen ja lomittain: heikko pappi, kova inkvisiittori ja armahdettu Teresa.

Vieraalla kielellä lukevalle tämä blogikirja tarjosi monta erilaista tekstityyppiä. ’Tavallista’ kirjoitusta, Theresan ja Inkvisiittorin chattailua (helpointa luettavaa), Inkvisiittorin Theresalle kirjoittaman monisivuisen ylätyylisen sähköpostiviestin sekä otteita nunna Teresan inkvisitiolle kirjoittamasta anomuksesta (niistä en tiedä, olivatko ne aitoja vai kirjailijan tekemiä). Teresan anomuksessa oli aiheesta johtuen vaikeita termejä ja lisäksi monet tavallisetkin sanat oli kirjoitettu vanhaan tyyliin eli eri tavoin kuin nykyisin.

El blog del Inquisidor oli ainakin minulle uudenlainen yhdistelmä historiaa, filosofiaa ja blogiaikaa. Kiehtovaa!

Lorenzo Silva: El blog del Inquisidor
Booket 2015, 251 s., ilmestynyt ensimmäisen kerran 2008

4 kommenttia:

  1. Nyt kuulostaa todella kiehtovalta yhdistelmältä: historiaa ja bloggauksia. Inkvisiittori ja blogi on sanayhdistelmä, joka ei tulisi itselle ensimmäiseksi mieleen. Jännittävää nähdä miten uudet tekstilajit otetaan haltuun "perinteisessä" kirjallisuudessa. Pitääpä lisätä Inkvisiittorin blogi lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että blogeja aletaan käyttää kirjallisuudessa eri tavoin, kuten tässä kirjassa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Vähän sinne päin, vaikka syyllisyyskysymys on monimutkaisempi.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.