maanantai 14. maaliskuuta 2016

Henning Mankell: Mördare utan ansikte


Tämä on 100. dekkaripostaukseni. Haluan tässä kunnioittaa viime vuonna edesmennyttä Henning Mankellia ja luin hänen ensimmäisen Kurt Wallander -kirjansa Mördare utan ansikte. Olen toki lukenut sen aiemmin, mutta vuosia sitten, ja muistikuvani kirjasta olivat hämäriä.

Mankellin dekkareissa rikokset ovat yleensä julmia. Niin tässä ensimmäisessäkin. Vanha maanviljelijäpariskunta murhataan raa’asti. Vuonna 1991 ilmestynyt kirja tuntui tällä lukukerralla suomalaisittain ajankohtaiselta. Kun lähtee liikkeelle pieni huhu, että tekijät voisivat olla ulkomaalaisia, alkaa turvapaikanhakijoihin kohdistua uhkauksia, pientä ilkivaltaa, vakavaa häirintää ja lopulta yksi todella paha teko. Wallander työtovereineen joutuu välillä lähes keskeyttämään kaksoismurhan tutkimukset selvittääkseen ruotsalaisten ääriryhmien tekoja.

Mankell tuo Kurt Wallanderin heti esille samanlaisena kuin hän esiintyy myöhemmissä kirjoissa. Wallanderin vaimo on juuri jättänyt hänet, tytär Linda kulkee omia teitään ja vanha isä sekoilee välillä. Wallander on hyvä poliisi, sanoo kollega Rydberg, joka tässä kirjassa on vielä töissä. Myöhemminhän Wallander muistelee Rydbergiä eräänlaisena oppi-isänään.

Wallander tuskailee paino-ongelmien ja liiallisen alkoholinkäytön kanssa, ja tuntee itsensä yksinäiseksi. Henkilökohtaisen elämän ongelmista huolimatta hän on ennen kaikkea poliisi, joka omistautuu työlleen. Samalla häntä vaivaavat omantunnonkysymykset ja Ruotsin yhteiskunnan kehitys. Tiedän, että kaikki eivät pidä ruotsalaisista yhteiskunnallisista rikosromaaneista, mutta minusta Mankell oli niiden ylittämätön mestari.

Henning Mankell: Mördare utan ansikte
Leopard 2006, 308 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 1991

6 kommenttia:

 1. Hyvä idea lukea näitä ruotsiksi. Tämäkin oli hyvä ja tässä saatiin monia teemoja käsitellyksi. Minusta Wallander on inhimillinen hahmo, ja siksi uskottava. Onnittelut sadasta dekkaripostauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Wallander on arkinen ja sympaattinen, eikä mikään teräsmies.

   Poista
 2. Onpas komea määrä dekkaripostauksia! En olekaan laskenut omia dekkarijuttujani, mutta tuskinpa vielä hätyyttelen satasen rajapyykkiä. Mankellia luin joskus ennen blogiaikaa, mutta en oikein innostunut... teemat tuntuivat jotenkin raskailta, mutta ehkä nyt osaisin arvostaa hänen kirjojaan enemmän.

  VastaaPoista
 3. Ostin tämän kirjan viikonloppuna. Minulla on uskomaton määrä kirjailijan kirjoja, mutta tuntuu, että puolet puuttuu. Minusta tuntuu, että minulla on Mankellin kirjoja eniten. Olen lukenut hänen teoksensa sikin sokin, joten päätin hankkia ne omaksi. Olisi kiva tietää, kenen kirjoja omistaa eniten, ehkä Waltari, Woolf, Irving, Mankell tai Hesse. Huomioin laskuissa enkun matskun niin Woolfissa kuin Hessessä. Ja Hesseä minulla on myös ruotsiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lainannut melkein kaikki Mankellini kirjastosta. Sen sijaan Waltaria, Irvingiä ja Hesseä minunkin hyllyssäni on paljon.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.