lauantai 12. maaliskuuta 2016

Palvelija Helsingin Kaupunginteatterissa


Kari Hotakaisen teksti esittäjänä Martti Suosalo nostaa odotukset korkealle. Ostin liput yli kaksi kuukautta ennen näytöstä ja jo silloin oli vaikea löytää kahta vierekkäistä paikkaa.

Palvelijan kehyskertomuksena on rikosylikomisario Arto Jylhämön seminaari, jossa hän pui ihmisen luonnetta. Miksi toiset ovat palvelijoita ja toiset eivät? Jylhämö lähestyy aihetta esimerkkien kautta. Näytelmän palvelijoita ovat mielenterveyshoitaja, kätilö, parturi-kampaaja-omaishoitaja, suntio, pappikin. Kaikkia esittää Martti Suosalo.

Suosalon näyttelemistä voi vain ihailla. Sama takki päälle vähän eri tavalla, hartiat hieman taaksepäin ja taas lavalla on ulkoisestikin eri tyyppi. Puhetapa täydentää.

Palvelija on hauska, mutta siinä on vakava pohjavirta, samoin kuin Suosalon ja Mika Nuojuan yli kymmenen vuotta esittämässä näytelmässä Kiviä taskussa. Palvelija tekee työnsä ja alistuu, mutta mitä tapahtuu, kun selkäranka lopulta katkeaa? Voisiko sama tapahtua kenelle tahansa, kenelle tahansa katsojista, minullekin? Sitä voi miettiä.

Kari Hotakainen: Palvelija
Ohjaus Martti Suosalo ja Raila Leppäkoski
Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämö

2 kommenttia:

  1. Martti Suosalo on aivan jäätävän hyvä! Kävin katsomassa Palvelijan helmikuussa, kun se vieraili Tampereen Teatterissa viikon verran, ja esityksen jälkeen melkein leijuin onnesta. Tuollaista näyttelijäntyötä ja karismaa on suuri onni ja kunnia päästä seuraamaan. Ja kirjoittajana Hotakainen - ei noin kovalta kaksikolta tosiaan sovi odottaakaan mitään muuta kuin priimaa. Huikean hieno monologi sekä sisällöltään että tulkinnaltaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosalo on upea! Olen käynyt katsomassa myös mainitsemani Kiviä taskussa sekä monologin Luolamies. Niitäkin voin suositella.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.