perjantai 17. maaliskuuta 2017

Claes Andersson: Hiljaiseloa Meilahdessa

Luin viime kuussa Anderssonin Oton elämän. Hiljaiseloa Meilahdessa on alaotsikoltaan Oton elämä 2. Kirjat ovat itsenäisiä, eikä Hiljaiseloa Meilahdessa vaadi taustakseen Oton elämää, mutta oli tässä siihen joitakin viittauksia ja ovathan kirjat samantapaisia.

Claes – ei, vaan Otto pohtii päiväkohtaisia asioita, uppoutuu muistoihin ja taistelee vanhuuden tuomien kremppojen kanssa. Naapurimaan Putin herättää sota-ajan eläneen miehen pelon. Kirjastokorvauksen evääminen herättää raivon kirjailijoiden kohtelusta yleensä. Muistoissa nousee esiin etenkin pari vanhaa ystävää.

Hiljaiseloa Meilahdessa on vakavampi teos kuin Oton elämä, koska siinä on paljon kuolemaa. Uutiset vyöryttävät maailmalta sotaa ja kärsimystä. Monet Oton ystävät ja ikätoverit ovat kuolleet. Ottokin käy kuoleman tuolla puolen, mutta vain käy, ja palaa. Kuoleman läheisyydestä huolimatta kirja päättyy optimistisiin tunnelmiin.

Hiljaiseloa Meilahdessa on aivan yhtä sympaattinen ja inhimillinen kirja kuin Oton elämä. Ehkä saamme vielä jatkoa Oton tarinaan ja kuulemme vaikka hänen mielipiteensä toisen suuren maan nykyjohtajasta.

Claes Andersson: Hiljaiseloa Meilahdessa. Oton elämä 2
WSOY 2016, 223 s.
Suomentanut Liisa Ryömä
Sain kirjan kustantajalta

***********
Ikääntymisestä kertova kirja sopii Helmet-haasteen kohtaan 39.

4 kommenttia:

 1. Ihastuttava juuri sympaattisuudessan ja inhimillisyydessään. Ei voi kuin kumarrella. Vaikka äitini sanoi aiempia lukeneena, ettei olis uskonu, että tuokin on ollut semmoinen hunsvotti. Lääkäri siitä tuli kuitenkin ja meidän onneksi, myös kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vilkasta elämä näytti olleen nuorempana, ainakin näiden kirjojen mukaan. Onpahan muisteltavaa nyt rauhoittuneena.

   Poista
 2. Pidin kirjan maanläheisestä otteesta. Vanha mies sellaisenaan on elämän rajallisuuden äärellä ja kohtaamiset korostuvat. Sympaattista - juuri niin kuin kirjoitat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut ennen lukenut Anderssonin teoksia. Nämä kaksi nyt lukemaani jättivät positiivisen kuvan hänen kirjoistaan.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.