keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Almudena Grandes: Estaciones de paso

Almudena Grandes on espanjalainen kirjailija, jonka esikoisteos Lulú vuodelta 1989 saavutti kansainvälistä huomiota ja käännettiin myös suomeksi. Muita hänen kirjojaan ei ole suomennettu.

Estaciones de paso (ohimeneviä tiloja) on novellikokoelma. Tosin kertomukset ovat novelleiksi pitkiä. Niitä on kirjassa vain viisi. Jokaisessa novellissa on pääosassa nuori, jonka elämässä on tapahtunut, tai on tapahtumassa, suuri muutos. Etäisimmäksi jäi ainoa kertomus, jossa aikuinen mies muistelee eräitä varhaisnuoruutensa tapahtumia isoisänsä talossa. Muuten novellit olivat koskettavia ja yleisinhimillisiä.

Jokaisessa novellissa oli omanlaisensa espanjalainen (ja jopa madridilainen) mauste. Esimerkiksi kokoelman aloittavassa surullisessa tarinassa nuori poika pitää monologia jumalalle, jonka olemassaoloa hän on alkanut epäillä, koska hänen isoveljensä kuoli leukemiaan. Monologin taustalla on Atlético de Madridin ja Real Madridin välinen jalkapallo-ottelu, jonka pojan fanittama Atlético häviää murskalukemin.

Eniten pidin novellista Tabaco y negro (tupakanväristä ja mustaa). Sen teemana on
”No es lo mismo ver que mirar, y al mirar, no todas las personas ven lo mismo”. (Ei ole sama asia nähdä ja katsoa, ja katsoessaan kaikki ihmiset eivät näe samaa.)
Ei siis mikään uusi huomio, mutta toteutus on mainio. Nuoren tytön isoisä oli matadorien asuihin erikoistunut räätäli. Hänellä oli erikoislaatuinen kyky nähdä, minkälainen, erityisesti minkä värinen, puku sopi kullekin. Tytön isällä tuota kykyä ei ollut ja liike oli menossa konkurssiin, kunnes tyttö (odotetusti) löysi isoisän kyvyn itsestään.

Hyviä novelleja, pidin näistä. Pitänee etsiä lisää luettavaa Almudena Grandesilta.

Almudena Grandes: Estaciones de paso
Tusquets Editores 2008, 285 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2005

***********
Nämä novellit ovat pieni osuuteni blogin Reader, why did I marry him? novellihaasteeseen. Espanjaksi kirjoitettu kirja sopii myös haasteeseen Frau, Signora & Bibi. Helmet-haasteessa saan osuman kohtaan 14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella. Suomenkielisistä kirjoista en yleensä edes lue takakansitekstiä, mutta espanjalaisia tulee valituksi takakannen perusteella.

4 kommenttia:

 1. Voi, luit tämän, ihanaa! Minulta löytyy tämä kirja omasta hyllystä enkä enää muista paljoakaan. Mutta tuo matadorinovelli muistui elävästi mieleeni kun siitä kerroit, siinä oli kivaa tunnelmaa. Luin vuosi sitten Grandesilta tosi paksun sukukronikan, josta pidin paljon - El corazón helado. Muuta en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava, että joku toinenkin bloggaaja on lukenut tämän. Laitan muistiin El corazón heladon.

   Poista
 2. Kiitos Margit esillenostosta; nyt nappasi ja Lulú meni varaukseen. Tämä aukko on oitis paikattava, sillä espanjankielinen ja latinalaisamerikkailainen kirjallisuus soittelee sydämen säveliä. Mainiota alkanutta kevääntaitetta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin maininnan Lulústa juuri ajatellen sitä, että joku voisi kiinnostua. Hyvää kevättä sinullekin!

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.