torstai 27. huhtikuuta 2017

Karin Fossum: Carmen Zita ja kuolema

Carmen Zita ja kuolema kuuluu Fossumin komisario Konrad Sejer -sarjaan. Sejer on sama melankolinen pohdiskelija kuin ennenkin. Hän asustaa koiransa Frankin kanssa, nauttii iltaisin yhden savukkeen ja viskin, ja joutuu tässä kirjassa miettimään omaa kuolevaisuuttaan.

Carmen Zita on hyvin nuori vaimo ja äiti, jonka vuoden ja neljän kuukauden ikäinen poika hukkuu. Sejer ja hänen komisarionsa Jacob Skarre aavistelevat jutussa jotain hämärää.

Fossumin psykologisissa dekkareissa ei ole raakoja kuvauksia, eikä niiden pääpaino ole rikoksen selvittämisessä. Hän keskittyy rikoksen seurauksiin: mitä tapahtuu ihmisille, joita se koskettaa. Toinen painotus on rikollisessa itsessään: millainen hän on, mikä saa hänet tekemään rikoksen.

Carmen Zita ja kuolema ei ole parasta Fossumia. Se junnaa välillä paikallaan. Lukeminen on joissakin kohdissa epämiellyttävää, koska uhri on pieni lapsi. Loppuratkaisukin on aika epäuskottava. Fossumiin tutustumista ei kannata aloittaa tästä kirjasta, vaan jostakin sarjan aiemmista osista (esimerkiksi Älä katso taaksesi! tai Piru valoa kantaa).

Karin Fossum: Carmen Zita ja kuolema
Suomentanut Tarja Teva
Johnny Kniga 2014, 216 s.
Norjankielinen alkuteos Carmen Zita og døden 2013

**********
Helmet-haaste: 35. Kirjan nimessä on erisnimi. Alkukieli on norja, joten kirja sopii myös Frau, Signora & Bibi -haasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Tätä genreä en ole lukenut, mutta tämä on lyhyt oppimäärä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistuin antamaan jonkinlaisen (tiivistetyn) kuvan Fossumin rikoskirjoista.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.