sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja


Teemestarin tehtävä on varjella vettä. Mutta miten toimia maailmassa, jossa vesi ei riitä? Maailmassa, jossa vesiannosten jakelua valvovat sotilaat. Maailmassa, jossa pahin rikos on vesirikos. Rikoksen rangaistus on kuolema.

Teemestarin kirja on sijoitettu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa jäätiköt ovat sulaneet, meri on vallannut mantereita ja öljysodat ovat tuhonneet juomakelpoista vettä. Pelottavasti tuo tulevaisuus ei tunnu olevan kaukana. UNHCR:n mukaan vuonna 2015 maailmassa oli noin 65 miljoonaa ihmistä, jotka olivat joutuneet pakenemaan kotiseudultaan, heistä yli 20 miljoonaa ilmastollisten ääriolosuhteiden vuoksi. Myös monen konfliktin takana on kuivuus. Esimerkiksi Syyriassa 1,5 miljoonaa ihmistä oli muuttanut kuivuuden vuoksi ennen sodan puhkeamista (lähde: UNHCR).

WaterAid-organisaatio arvioi, että vuosittain yli 300 000 lasta (lähes 900 päivässä) kuolee tauteihin, jotka johtuvat puhtaan veden puutteesta ja huonosta jätehuollosta. Samanlaisia kohtauksia kuin Teemestarin kirjassa toivottomien äitien jonottaessa turhaan hoitoa näytetään jo tällä hetkellä meille parempiosaisille television uutisissa.

Samaan aikaan maailman mahtavimman valtion johtaja irrottautuu sopimuksesta, joka on yhdessä suurin ponnistuksin saatu aikaan. Teemestarin kirjan kuvaama todellisuus on taas askelen lähempänä.

Odotukseni Teemestarin kirjaa kohtaan olivat suuret, ehkä ylimitoitetut. Kirjaa on kehuttu paljon, se on saanut useita palkintoja ja sen käännösoikeudet on myyty ainakin 18 kielelle. Odotukseni eivät aivan täyttyneet. Teemestarin kirja ja sen sankari Noria olivat haaleita kuin matalan suomalaisen järven vesi kesällä. Ehkä tuntemukseni johtui haikeudesta, jota Nipvet-blogin Juha on kuvannut oivaltavasti omassa postauksessaan. Teemestarin kirja kannattaa kuitenkin lukea. Se on kieltämättä taitava ja omanlaisensa, ja ensisijaisesti se on tärkeä.

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Teos 2016, 8. painos, 330 s.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2012

***********
Helmet-haaste: 42. Esikoisteos.

11 kommenttia:

 1. Tekstisi sai minut viimein innostumaan tästä kirjasta. Tämä on yksi niistä kirjoista, joka on näkynyt liikaa kaikkialla ja siksi ollut luotaan työntävä. Ajankohtainen aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, jos innostuit, vaikka en niinkään kehu kirjaa, vaan korostan sen aihetta.

   Poista
 2. Teemestarin kirja tarjoaa minusta omaperäisen lähestymistavan resurssiniukkuuteen. Esikoisteoksen ansiot ovat selvät, enkä ole varma, minkä verran säröjä sopii osoitella.

  Haaleuteen liittyen: teeseremoniat ovat tiukan muodollisia, ja mietin, ovatko Norian tunteet ja mielialat samaan tapaan säädeltyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivaltava kommentti sinulta taas. Olen kerran osallistunut japanilaiseen teeseremoniaan ja se on todella tiukasti säännelty.

   Poista
  2. Ja jotten vaikuttaisi ääliöltä, lisään, että tarkoitin omaa säröjen osoitteluani. :-)

   Poista
  3. Ei huolta, ymmärsin kyllä.

   Poista
 3. Tämä on mielestäni huippuhieno dystopiakirja. Minusta se oli ilmestymisvuotensa (2012) paras suomalainen kirja. Makean veden puute on lähempänä kuin koskaan, joten kirjan tulevaisuuskuvaukset voivat olla lähempänä totuutta kuin osaamme odottaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota edessä häämöttävää pelottavaa vesipulaa minäkin yritin kirjoituksessani korostaa.

   Poista
 4. Kiinnostava arvio kirjasta, josta olen lukenut paljon ylistäviä arvioita. Minulla on tämä edelleen lukematta, mutta pidin kovasti Itärannan seuraavasta kirjasta Kudottujen kujien kaupunki. Tämäkin on lukulistallani. Kirjan ansikuva on muuten minusta aika haalea myös...

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava arvio kirjasta, josta olen lukenut paljon ylistäviä arvioita. Minulla on tämä edelleen lukematta, mutta pidin kovasti Itärannan seuraavasta kirjasta Kudottujen kujien kaupunki. Tämäkin on lukulistallani. Kirjan ansikuva on muuten minusta aika haalea myös...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, miksi kansikuva on tuollainen, selviää lukiessa. Jos pidit Kudottujen kujien kaupungista, saattaisit pitää Teemestarin kirjastakin. Ei tämä minustakaan ollut huono, vain vaisumpi kuin odotin.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.