torstai 8. kesäkuuta 2017

Nathalie Sarraute: Ystäväni Martereau

Ystäväni Martereau kuvaa perheen sisäistä ”taiturillista voimainmittelyä”. Perheen muodostavat mies, vaimo, tytär ja miehen sisarenpoika, joka on kertoja. Nimiä ei käytetä. Nuori mies puhuu enosta ja tädistä.

Taistelu käydään miehen ja vaimon välillä. Tytär on pelkkä välikappale ja ase. Keinoina ovat hienovarainen piikittely, huonosti peitetty halveksunta, mykkäkoulu, pois lähteminen. Sisarenpoika havainnoi ilkein ja julmin sanoin. Hän on myös osa valtataistelua, milloin enon, milloin tädin puolella.
”- - ajelehdin heidän liikkeittensä mukaan kuin virrassa, näitten tuskin huomattavien liikkeitten virrassa missä he polkevat paikoillaan, kun taas minä kellun siinä hervottomana edestakaisin, voimattomien virtausten ristiaallokossa aivan kuin ne värittömät raadot joita keinahtelee rantojen haaleissa pintavesissä merissä, missä vuorovesi on tuntematon ilmiö.”
Martereau on perheystävä, jonka avustuksella järjestelty talokauppa kärjistää tilanteen. Sisarenpoika alkaa osoittautua epäluotettavaksi havainnoitsijaksi Martereaun suhteen. Lukija saa päättää, onko Martereau huijari vai ystävä. Puolelta toiselle taipuilevan nuoren miehen mielipide muuttuu aina sen mukaan, kenen kanssa hän on viimeksi puhunut.

Ystäväni Martereaun aihe on ajaton. Ihmismielen liikkeet eivät ole mitenkään sidoksissa kirjoitusajankohtaan. Kirja on tiivis ja hallittu, mutta piinallinen. Emme kai me ihmiset noin inhottavia ole? Toivottavasti emme.

Nathalie Sarraute: Ystäväni Martereau
Suomentanut Inkeri Tuomikoski
Otava 1988, 213 s.
Ranskankielinen alkuteos Martereau 1953

2 kommenttia:

  1. Mulla on tämä kirja ja juuri samana painoksenakin vielä kuin sinun kuvassasi. Miellän Sarrauten vähän samaan sarjaan kirjailijoita kuin Duras eli erinomaista kirjallisuutta, joka vaatii lukijalta paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Yritän paikkailla aukkoja sivistyksessäni. Sarrautelta en ollut lukenut aiemmin mitään ja Duras on vielä tutustumatta.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.