maanantai 1. lokakuuta 2018

Kuukauden nobelisti V. S. Naipaul: Talo Mr Biswasille

”Jo ostopäivänä talosta alkoi löytyä vikoja. Portaat olivat vaaralliset, yläkerran lattia notkui, takaovea ei ollut, useimpia ikkunoita ei saanut kiinni, yhtä ovea ei saanut auki, silotex-listat olivat tipahtaneet räystäiden alta ja syntyneistä aukoista pääsivät lepakot änkeämään ullakolle. [- -] Ja oli hämmästyttävää kuinka pian tämä pettymys oli haihtunut, kuinka pian he olivat sopeutuneet talon jokaiseen eriskummallisuuteen ja hankaluuteen. Ja tämän tapahduttua he lakkasivat arvostelemasta, ja talo muuttui vain heidän talokseen.”
Lainaus on kirjan prologista, jossa kerrotaan, että Mr Biswas ehti nauttia omasta talostaan vain muutaman vuoden ennen kuin kuoli alle 50-vuotiaana. Prologin jälkeen seurataan Mr Biswasin elämää syntymästä talon hankkimiseen saakka.

Mr Biswasin elämä oli samanlaista kuin hänen talonsa eli kaikenlaisia hankaluuksia oli runsaasti. Jo syntyessään hänellä oli yksi ylimääräinen sormi. Se irtosi pian, mutta oli kuitenkin ”kamala enne”.

Mr Biswas ehti elämänsä aikana toimia kilpimaalarina, kyläpuodin hoitajana, työnjohtajana sokeriruokoviljelyksillä, lehtimiehenä ja valtion tilapäisenä virkamiehenä. Hänen asumuksensa vaihtelivat vastaavasti. Yksi huone anopin täpötäydessä talossa, pari surkeaa huonetta puodin takana, parakki lähellä peltoja. Toimittaja-aikana anopin omistama talo pääkaupungissa Port of Spainissa. Talo pääkaupungissa kuulostaa hyvältä, mutta siellä asui aina muitakin eli vaimon sukulaisia. Yrittipä Mr Biswas pari kertaa rakentaa tai rakennuttaa omaa taloa, mutta huonolla menestyksellä.

Mr Biswas itse ei ole persoonana kovin miellyttävä. Hän on ”heikko ja haavoittuva”, ominaisuuksia, joita hän yrittää peitellä. Siitä syystä hän joutuu aina riitoihin muiden kanssa, erityisesti vaimonsa Shaman sukulaisten. Shama sanookin joskus: ”Taasko sinä aloitat.”

Trinidadin intialaisyhteisö elää kirjassa niin vahvana, että lukemisen alussa minun piti muistuttaa itseäni, että Mr Biswas ei asu Intiassa, vaan Trinidadissa. Mr Biswas pääsee – tai omasta mielestään joutuu – vaimonsa varakkaan suvun piiriin. Hänelle ei omaisuutta kuitenkaan kerry. Viimeisessä muutossa kuorma-autoon lastataan muutamia huonekaluja, muun muassa Mr Biswasin keinutuoli ja Shaman pukeutumispöytä.

Talo Mr Biswasille on täynnä elämää ja ihmisiä. Ihmisten mukana tulee ristiriitoja, kaunaa ja kateutta. Romantiikkaa taloon ei mahdu, vaikka Mr Biswasilla ja Shamalla on neljä lasta.

Kirja vie vieraaseen kulttuuriin. Se sai minut selvittämään, miksi Trinidadissa on intialaista alkuperää olevia asukkaita, Wikipedian mukaan lähes 40 % väestöstä. Syy on, että britit toivat intialaisia töihin plantaaseilleen 1800-luvulla.

Trinidadissa syntynyt intialaistaustainen V. S. Naipaul sai Nobelin vuonna 2001. Hän kuoli tämän vuoden elokuussa.

V. S. Naipaul: Talo Mr Biswasille
Suomentanut Seppo Loponen
Otava 1984, 635 s.
Englanninkielinen alkuteos A House for Mr Biswas 1961

***********
Tässä kirjassa muutetaan monta kertaa, joten saan osuman Helmet-haasteen kohtaan 1. Kirjassa muutetaan.

2 kommenttia:

  1. Sinulta saa aina aivan upeita kirjasuosituksia, kiitos :)
    Meidänkin saaritalossa asustaa lepakoita. Kesäisin aina joku uskalias lepakko tulee kyläilemään sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Naipaulilta olen lukenut myös Miguel-kadun väkeä, joka sekin on hyvä. Pidin kuitenkin vielä enemmän tästä Talo Mr Biswasille.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.