perjantai 28. syyskuuta 2018

Ursula Poznanski: Sokeat linnut

Itävaltalainen Ursula Poznanski valitsee Salzburgiin sijoittuvien dekkariensa aiheet nykyajan harrastuksista tai nettimaailmasta. Hänen ensimmäinen kirjansa Vii5i pyöri geokätköilyn ympärillä, Sokeat linnut puolestaan Facebookin.

Saksankielisen suljetun Facebook-ryhmän jäseniä alkaa kuolla epäilyttävissä olosuhteissa. Kuolemat saattavat olla itsemurhia tai onnettomuuksia, mutta niitä tutkiva Beatrice Kaspary on varma, että ne ovat murhia. Kollega Florin Wenninger on välillä epäileväinen, mutta tukee tarvittaessa Beatricea.

Facebook-ryhmän nimi on Elävä runous. Beatrice saa esimieheltään luvan kirjautua Facebookiin valeprofiililla ja hän pääseekin pian runoryhmän jäseneksi. Aluksi ryhmän keskustelu on asiallista ja sivistynyttä, niin kuin ryhmän aihepiiristä voisi olettaa. Kun kuolemantapauksia on ollut useampia, ryhmässä julkaistut runot alkavat olla toinen toistaan synkempiä (kirjoittajina muun muassa Rilke ja Baudelaire). Samalla osa kommenteista muuttuu hyökkääviksi ja mystisiksi.

Jotkut Beatricen päätelmistä perustuvat aika kaukaa haetun tuntuisiin yhteyksiin ryhmän jäsenten välillä. Vaikka kaikki oletukset eivät pidäkään paikkaansa, hän pääsee toki rikollisen jäljille, rikosromaanihan tämä on.

Vanhoissa dekkareissa, tyypillisimmin Agatha Christiellä, on lopussa luku, jossa rikoksen ratkaissut poliisi tai yksityisetsivä paljastaa syyllisen juttuun sekaantuneiden ihmisten kuunnellessa. Nykyisin dekkarit päättyvät usein dramaattiseen kohtaukseen, jossa on väkivaltaa, julmuutta ja pelkoa, mutta jonka aikana selviää, kuka ja miksi. Poznanski on valinnut juuri tämän tavan kirjojensa loppuun.

Kirjassa useimmin siteerattu runo alkaa: ”Yksin linna valkea valkeassa vaipassa.” Runon innoittamana kuva Hohensalzburgin linnasta:

Ursula Poznanski: Sokeat linnut
Suomentanut Anne Mäkelä
Atena 2014, 425 s.
Saksankielinen alkuteos Blinde Vögel 2013

***********
Sokeat linnut sopii erinomaisesti Helmet-haasteen kohtaan 36. Runo on kirjassa tärkeässä roolissa.

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Minä pidän erityisesti tapahtumapaikasta eli Salzburgista.

   Poista
 2. Poznanskin ensimmäinen oli hyvä dekkari, tosin paikoin liian ronski makuuni, mutta sen verran Salzburgin poliisit kiinnostavat, että tämän toisenkin luen jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokeat linnut ei ole niin rankka kuin Vii5i (paitsi yhdessä kohdassa).

   Poista
  2. Hyvä tietää, siis ettei ole yhtä tankka.

   Poista
 3. Olen lukenut Poznanskilta teoksen Äänet, mutta en jostain syystä päässyt makuun. Tosi kiva kun dekkaristeja tulee monilta kielialueilta / maista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä. Itävaltalainen dekkaristi on mukava lisä tarjontaan.

   Poista
 4. Oi Salzburg! Haluaisin matkustaa sinne uudestaan!

  Kirja kuulostaa jännittävältä. Löysit hyvän kirjan kyseiseen helmet lukuhaasteen kohtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainatessani kirjan en lainkaan tiennyt, että siinä on runous vahvassa osassa.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.