perjantai 18. tammikuuta 2019

le Carré - Cleeves - Jokinen

John le Carré: Mies kylmästä, vakoilutrilleri. Mies kylmästä vie lukijan vakoilun käsittämättömään maailmaan, jossa kehenkään ei voi luottaa. Petturi voi olla kuka tahansa, kollega tai jopa esimies. Sivullisista uhreista ei välitetä. Yksi voidaan aina uhrata muiden puolesta. Ja tuo koskee omaakin puolta, eikä vain vastustajaa, joka le Carrén kirjoissa tulee rautaesiripun takaa. Vastakkainasettelu hyvät vastaan pahat  hämärtyy. Uransa loppupuolella oleva Alec Leamas ottaa vastaan viimeiseksi ajattelemansa tehtävän, mutta kaikki ei ole sitä miltä näyttää, eikä suju niin kuin on suunniteltu. Kuten kirjan kannesta näkyy, liikutaan Berliinissä. Aika on heti muurin rakentamisen jälkeen. Leamas on kokenut ja kova, mutta hänen kohdettaan kuvataan näin:
”Leamasin ei ollut vaikea palauttaa mieleensä, että Mundt oli tappaja. Hänestä uhosi kylmyyttä ja ehdotonta varmuutta; hänellä oli täydet edellytykset murhaajaksi. Mundt oli armottoman kova mies.”
Mies kylmästä on jäätävän hyytävää luettavaa.

Ann Cleeves: Satamakatu, Vera Stanhope -sarjan 4. osa. Metrossa murhataan vanha nainen. Tutkimukset selvittävät, että hän oli aktiivinen vapaaehtoistyöntekijä ja seurakuntalainen. Mitä syytä kenelläkään oli murhata hänet? Seuraava uhri on alkoholisti ja satunnainen prostituoitu. Murhatut tunsivat toisensa. Siinäkö on yhteys? Vera Stanhope ja hänen tutkijansa, varsinkin Joe Ashworth, paneutuvat Newcastlen rähjäisen Satamakadun elämään ja ihmisten menneisyyteen. Kirjassa onkin parasta Veran uppoutuminen miljööseen ja ihmissuhteisiin. Hän pääsee niin syvälle, että tulee ratkaisseeksi myös yhden vanhan mysteerin. Murhaajalla Cleeves yllätti minut täysin. Epäilykseni kulkivat aivan toiseen suuntaan. Sama on tapahtunut samantapaisesti ennenkin, pitää muistaa, jos (kun) luen lisää Cleevesiä.

Seppo Jokinen: Vilpittömässä mielessä, komisario Koskisen tutkimuksia vuodelta 2003. Tutkittavana on maahanmuuttajanaisen murha, jota lehdet julistavat isoilla otsikoilla kunniamurhaksi, sekä sarja kuolemantapauksia, joista ei heti tiedetä, ovatko ne itsemurhia, tappoja vai onnettomuuksia. Jälkimmäisten rikosten tekijä paljastetaan kirjan alkupuolella ja lukija pääsee seuraamaan hänen mielenliikkeitään. Kirjan teemat eivät ole lainkaan vanhentuneet, sillä ne ovat naisiin kohdistuva parisuhdeväkivalta ja nettichattailun petollisuus. Koskisen sanoin:
”Kylmät sieluttomat kirjaimet eivät koskaan voineet ilmaista tunteiden aitoutta tai lähettäjänsä todellisia tarkoitusperiä.”
Koskisen joskus sekavalla naisrintamalla on tässä kirjassa rauhallista, mikä on hyvä asia. Esimiehenä hänen pitäisi parantaa ihmissuhdetaitojaan, minkä hän itsekin huomaa lopulta. Vilpittömässä mielessä on luotettavan turvallinen kirja Seppo Jokisen Komisario Koskinen  -sarjassa.

John le Carré: Mies kylmästä
Suomentanut Antti Salomaa
Tammi 2018, 303 s., ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestynyt 1964
Englanninkielinen alkuteos The Spy who Came in from the Cold 1963

Ann Cleeves: Satamakatu
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Karisto 2015, 317 s.
Englanninkielinen alkuteos Harbour Street 2014

Seppo Jokinen: Vilpittömässä mielessä
Karisto 2003, 280 s.

***********
Helmet-haaste:
Mies kylmästä; 33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan. Katsoin elokuvan joitakin vuosia sitten televisiosta, ja tietysti suunnilleen ainoa asia, jonka muistin, oli loppu.
Satamakatu; 31. Kirjassa kuljetaan metrolla. Metrossa tapahtuu tässä muutakin kuin alun murha.
Vilpittömässä mielessä; 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema. Kannessa on öinen kuva Tampereelta.

6 kommenttia:

  1. Komisario Koskisen töistä taidamme lukea hiukan samaan tahtiin! Minulllakin viimeksi luettu (ja blogattu) kirja on Vilpittömässä mielessä, tosin jo viime vuoden puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio tuo sama tahti, ja ihan sattumalta. Olen yrittänyt lukea Jokisen kirjoja ilmestymisjärjestyksessä, silloin kun niitä lainaan. Ihan en ole onnistunut, mutta olen vältellyt uusimpia.

      Poista
  2. Ann Cleeves on viime aikoina noussut omalle dekkarisuosikkieni listalle, juuri Vesa Stanhope -sarjallaan. Poliisin perustyötä kuvataan siinä mielestäni hyvin, ja tykkään, kun painotus on poliisintyössä eikä poliisien omissa henk.koht. elämissä tai ongelmissa. Le Carrelta ei ole tuota Mies kylmästä -kirjaa lukenut, mutta Pieni rumpalityttö ja Pappi, lukkari jne. ovat omia suosikkejani hänen tuotannostaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuntelin Ann Cleevesia viime syksynä Helsingin kirjamessuilla. Hän lupasi siellä (onneksi) jatkaa Vera Stanhope -sarjaa.

      Poista
  3. Le Carré on yksi suosikkejani vakoojarintamalla: hänen ammattitaitoinen, kiihkoton ja tyylikäs tapansa kirjoittaa on tuottanut laadukasta jälkeä ja kuten keliin sopivasti toteat: jäätävän hyytävää luettavaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut le Carrélta vain kaksi kirjaa, mutta jo niiden perusteella pidän häntä todella hyvänä vakoojatrillerien kirjoittajana.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.