sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen

Kun käyn töiden vuoksi ulkomailla, olen keskusteluissa huomannut, että ainoa suomalainen, joka maailmalla tiedetään, on Kimi Räikkönen. Saksassa saatetaan vielä muistaa myös Mika Häkkinen. Kimi Räikkönen – maailman tunnetuin suomalainen?

Otin perheeseen joululahjana tulleen kirjan luettavakseni sekä kirjoittajan että kohteen vuoksi. Ajattelin, että kirjailija, joka ei ollut edes seurannut Formula ykkösiä aiemmin, ei kirjoittaisi fanikirjaa. Tuntematon Kimi Räikkönen on Räikkösen tähänastinen elämäkerta, jossa käydään läpi lapsuus, uran alku, tärkeät henkilöt, nykyinen elämäntilanne ja niin edelleen, vaikka ei aina kronologisesti. Hotakainen on tehnyt paljon haastatteluja. Lisäksi hän on päässyt seuraamaan Räikköstä läheltä, kilpailuihin, niihin valmistautumiseen ja jopa kotiin.

Formula 1 on fyysisesti ja henkisesti vaativa laji. Sanon näin, vaikka en itse seuraakaan kilpailuja. Olisin toivonut kirjan keskittyvän enemmän siihen, mitä laji vaatii ja miksi Räikkönen on niin hyvä kuski. Luontainen lahjakkuus, loistava 3D-hahmotuskyky, hyvä fyysinen kunto ja tekniikan tuntemus – toki nämä mainitaan kirjassa. Räikkösen kanssa karting-kisoja Euroopassa kiertänyt mekaanikko Kalle Jokinen sanoo Räikkösestä: ”Sehän on aivan helvetin hyvä laittamaan moottoreita, voi olla että ykkösissä ainut, joka voi tehdä koneremontin yksin.”

”Aavistuksenomainen laiskuus, hyvät unenlahjat, rento mieli ja kova vauhti.” Siinä Hotakaisen tulkintaa.

Ammatin ulkopuoliset asiat eivät minua kiinnostaneet, mutta joutuihan nekin lukemaan. Eipä paljon haitannut, koko kirjan lukaisin kolmessa tunnissa.
Mika Häkkisen Formula 1 varusteet Mercedes Benz -museossa Stuttgartissa. Muiden kuskien varusteita siellä ei ollut näytteillä.

Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen
Siltala 2018, 269 s.

***********
Helmet-haaste: kohta 1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot.

7 kommenttia:

 1. Luin tämän. Olen katsonut liki pitäen kaikki tämänkin kauden kisat, ja minusta Lewis Hamiltonilla, Max Verstappenilla ja Sebastian Vettelillä on enemmän röyhkeyttä kuin Räikkösellä, ja sanon tämän Räikkösen eduksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla suomalaisten kuskien ominaisuus yleisestikin.

   Poista
 2. jännää,
  tunnetko tämän:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/01/banaanitalo-av-leo-ylitalo.html

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen postannut tästä Helsingin kirjamessujen lukupiiristä. Minulle kirja oli hyvin mieluinen. Mielestäni se oli pikemminkin Hotakaista kuin Räikköstä. https://kirjojenkuisketta.blogspot.com/search/label/Hotakainen%20Kari

  VastaaPoista
 4. Minäkin luin tämän kirjan, ehkä ihan vain periaatteesta, mutta tykkäsin kyllä kovasti. Hotakainen ei minulle niin tuttu ole, mutta Räikkösen uraa olen seurannut ja hänestä lukenut paljon, joten oli ihan kiva lukea tällainen jokseenkin silmiä avaava elämäkerta.

  VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.