tiistai 6. elokuuta 2019

A. S. Byatt: Ragnarök

Ragnarök. Jumalten tuho on kirja pohjoismaisten myyttien maailmanselityksestä, maailman synnystä sen tuhoon saakka. A. S. Byatt lähestyy myyttejä lapsen kautta. Lapsella ei ole nimeä, hän on vain laiha lapsi. Lapsi on toisen maailmansodan aikaan maalla paossa pommituksia. Hän lukee pohjoisista myyteistä kertovaa teosta Asgård ja jumalat sekä Bunyanin Kristityn vaellusta. Kristinuskon tarinat turruttivat hänen mielikuvituksensa, kun taas Asgård ja jumalat ruokkivat sitä. ”Mutta hänen mielensä kaartoi toisaalle, sinne missä se sai elää.”

Maailmansaarni Yggdrasil, jumalat Odin, Thor, Frigg, Baldur, puolijumala muodonmuuttaja Loki, hirviösusi Fenris, maailmaa koossa pitävä jättiläiskäärme Jörmungandr ja kaikki muut tarunomaiset hahmot – niissä onkin aineksia mielikuvitukselle.
”Asgårdin jumalia rangaistiin, koska he ja heidän maailmansa olivat pahoja. Pahoja, eivätkä tarpeeksi älykkäitä.”
Jumalten tuho on taistelu, jossa jumalat kuolivat ja koko maailma loppui. Laiha lapsi valmistautui oman maailmansa loppuun. Ihmiskunta kulkee kohti loppuaan tuhoamalla luontoa. Kuten Asgårdin jumalat, ihmisetkin tietävät, mihin ovat menossa. A. S. Byatt yhdistää Ragnarökin, toisen maailmansodan ja maapallon tuhoutumisen. ”Että tarina oli aina ollut olemassa ja että sen henkilöt olivat aina tienneet sen.”

Kirjan viimeinen luku Ajatuksia myyteistä on jonkinlainen jälkisanat. Siinä A. S. Byatt kertoo käsityksiään myyteistä ja selittää, miksi kirjoitti kirjan juuri tällä tavalla, lapsen kautta. Pidin lähestymistavasta ja pidin koko kirjasta. Se on tiivis ja sen voi halutessaan lukea vaikka kertauksena (tai perustietona) skandinaavisista myyteistä.

A. S. Byatt: Ragnarök. Jumalten tuho
Suomentanut Titia Schuurman
Tammen Keltainen kirjasto 2013, 152 s.
Englanninkielinen alkuteos Ragnarok. The End of Gods 2011

***********
Helmet-haasteen kohta 27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.