perjantai 23. elokuuta 2019

Maria Turtschaninoff: Maresi


Maresin fantasiamaailma muistuttaa mielikuvaa keskiajasta. Kirjan koko nimi on Maresi. Punaisen luostarin kronikoita. Luostari on saarella, jonne miehiltä on pääsy kielletty. Se on turvapaikka naisille ja tytöille, jotka ovat lähteneet pakoon nälkää, tietämättömyyttä tai patriarkaalista väkivaltaa.

Luostarin uskon perusta on Alkuäiti, joka on Neidon, Äidin ja Akan muodostama kolmiyhteys.
”Naiseuden salaisimmat mysteerit kuuluvat Neidolle. Hän on siemen ja kasvu, Äiti, siis Havva, on elämä ja hedelmällisyys ja Akka kuolema ja katoavaisuus.”
Maresi on noviisi, joka janoaa tietoa. Hän lukee päivän töiden jälkeen Aarrekammioksi kutsumassaan kirjastossa. Hän opettelee jopa itämaan kielen, jolla pystyy lukemaan luostarin perustaneiden Alkusisarten omin käsin kirjoittamia kirjakääröjä.

Luostarin tasaiseen elämään tunkeutuu pelkoa ja kauhua, kun yhden sieltä turvaa hakeneen tytön isä miehineen tulee vaatimaan tyttöä takaisin. Tarvitaan naisten salaperäisiä taikavoimia ja Maresin rohkeutta voittamaan hyökkääjät. Loppu on niin jännittävä, että sen lukemista ei voinut jättää kesken.

Maresi on erinomainen nuorten fantasiakirja. Siinä on mielikuvitusta, mystiikkaa, seikkailua, ja päähenkilönä urhea tyttö. Maresi saikin Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2014.

Maria Turtschaninoff: Maresi. Punaisen luostarin kronikoita
Suomentanut Marja Kyrö
Tammi 2014, 212 s.
Ruotsinkielinen alkuteos Maresi. Krönikor från Röda klostret 2014

***********
Helmet-haasteen kohta 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja.

2 kommenttia:

  1. Tämä ansaitsi palkintonsa. Upea fantasiakirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno on! Olen tyytyväinen, että tulin lopultakin lukeneeksi Maresin.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.