perjantai 4. lokakuuta 2019

Toni Morrison: Rakkaus

Toni Morrison kuoli elokuussa. Halusin lukea jotakin hänen muistokseen, mutta niin ilmeisesti muutkin, koska hänen kirjansa olivat aina lainassa. Rakkaus sattui olemaan Oodissa hyllyssä, kun kerran ohikulkumatkalla tarkistin.

Heed ja Christine ovat tunteneet toisensa lapsesta saakka. Nyt he ovat jo vanhoja naisia. Mutkikkaiden elämänvaiheiden jälkeen he asuvat samassa talossa, tavallaan toisistaan riippuvaisina, tavallaan erillään. Heidän elämäänsä ilmaantuu ravistamaan nuori Junior, tyttö, jonka taustasta kenelläkään ei ole tietoa, mutta joka jää Heedin ”sihteeriksi”.

Morrisonille tyypilliseen tapaan ihmisten väliset suhteet ja heidän elämänsä tapahtumat selviävät vähitellen. Uudet ihmiset astuvat kuvaan sen kummemmin selittelemättä, mutta kaikki löytävät aikanaan paikkansa. Kirjasta ei sen vuoksi voi kertoa oikeastaan mitään, sillä yhteyksien löytämisessä ja tekojen syiden ymmärtämisessä on sen viehätys.

Tunteista tässä on kuitenkin kysymys. Rakkaudesta ja vihasta. Siitä miten ihmiset voivat vihatessaan pilata oman elämänsä lisäksi viattomien elämän. Itsekkyydestä myös, ja rahasta. Jos ihmisellä on valta ottaa mitä haluaa, hän ottaa, eikä ajattele seurauksia.

Heedin ja Christinen elämän ratkaiseva hetki oli, kun toinen söi jäätelöä ja kysyi (tuntemattomalta) toiselta: ”Hei, haluatko maistaa?”
Jos sellaiset lapset löytävät toisensa ennen kuin tietävät sukupuolensa tai kumpi heistä on nälissään, kumpi hyvin syötetty, ennen kuin he erottavat värin värittömyydestä, sukulaisen ventovieraasta, silloin he ovat löytäneet sekoituksen antautumista ja kapinaa, jota ilman he eivät enää voi elää. Heed ja Christine löysivät sen.
Kursiivi kirjasta.

Toni Morrison: Rakkaus
Suomentanut Seppo Loponen
Tammen Keltainen kirjasto 2004, 276 s.
Englanninkielinen alkuteos Love 2003

*********** 
Kun Toni Morrison sai Nobel-palkinnon, hänestä sanottiin, että hän oli ensimmäinen palkinnon saanut musta nainen. Ja kun hän kuoli, sama toistetiin. Haluaisinpa nähdä, että uudesta nobelistista korostettaisiin joskus, että hän on valkoinen mies.  Helmet-haasteessa sijoitan Rakkauden siis kohtaan 10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja.

6 kommenttia:

  1. Toni Morrisonin kirjat ovat upeita. Tämäkin on merkillinen ja erikoinen tarina, mutta silti siinä oli oma viehätyksensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoinen tarina, kyllä, mutta siinäkin on inhimillisen käytöksen peruspiirteitä.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Jos pidät Morrisonin teoksista, pitäisit kyllä tästäkin.

      Poista
  3. Toni Morrison on kuulunut suosikkikirjailijoihini jo monet vuodet. Kaikissa hänen kirjoissaan on lumoa, myös tässä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumoa, viehätystä, ja yleispäteviä huomioita. Rentouttavaa sunnuntaita sinullekin!

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.