sunnuntai 20. lokakuuta 2019

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö

Kööpenhamina, Pariisi, Dresden
Greta ja Einar Wegener ovat aviopari. Jo mainetta saanut Einar maalaa synkkiä suomaisemia. Kaliforniasta kotoisin oleva Greta on erikoistunut iloisen värisiin muotokuviin. Kerran Gretan malli, oopperalaulaja Anna ei päässyt paikalle ja Greta pyysi miestään laittamaan jalkaansa silkkisukat ja korkokengät, jotta voisi jatkaa maalauksensa työstämistä.
”Einaria alkoi kuumottaa ja huimata, kun hän seisoi arkun päällä. Hän katseli sääriään ja sileitä silkkisukkia, paitsi että kankaan läpi pisti harvakseltaan karvoja kuin pavun pinnalta törröttävää karkeaa nukkaa. Kellertävät kengät näyttivät liian hennoilta pitämään hänet pystyssä, mutta jalkapohjat asettuivat niihin luontevalle kaarelle, ja tuntui kuin jokin pitkään käyttämättömänä ollut jalkalihas olisi venynyt. Einarin päässä alkoi liikehtiä jokin, joka toi mieleen peltohiirtä jahtaavan ketun. Kettu tonki suipolla kuonollaan hiirtä hernepellon pintakerroksen alta.”
Alkoi pitkä prosessi, jossa Einarin sisällä aina asustanut nuori tyttö Lili pyrki ulos.

Greta tuki puolisoaan koko ajan. He muuttivat Pariisiin, jossa oli vapaampaa kuin ahdasmielisessä Kööpenhaminassa. Siitä huolimatta että tiesi joutuvansa lopulta luopumaan miehestään, Greta rohkaisi Liliä tulemaan esille useammin. Hän etsi myös lääkäriä, joka voisi auttaa.

Gretan veli auttoi lääkärin etsinnässä. Ajan – 1930-luku – asenteet näkyvät ehdotetuissa ratkaisuissa. Tanskalainen lääkäri uskoi Einarin olevan vaarallinen yhteiskunnalle. Ranskassa diagnoosi oli homoseksuaalisuus tai skitsofrenia. Hoidoksi tarjottiin lobotomiaa. Dresdenistä löytyi lääkäri, joka ymmärsi, mistä oli kysymys. Hän ehdotti Einarille sukupuolenkorjausleikkausta.

Tanskalainen tyttö perustuu löyhästi maalari Einar Wegenerin elämään. Leikkauksen jälkeen hänestä tuli Lili Elbe. Kirjailija on ottanut eniten vapauksia Gretan suhteen. Wegenerin puoliso ei ollut rikas perijätär Kaliforniasta, vaan tanskalainen Gerda. Sekä Einarin että Gerdan maalauksia voi katsoa netistä.

Tanskalainen tyttö on hieman liiaksi romanttisesti virittynyt ollakseen täysin minun makuuni. Luin kirjan sen aiheen vuoksi. Ihailtavaa oli Einarin rohkeus ryhtyä suureen operaatioon, joka ei aikanaan todellakaan ollut vaaraton. Ihailtavaa oli myös vaimon epäitsekäs tuki.

Luin kirjasta elokuvakannella varustetun pokkaripainoksen. Kannen kuvan sijasta laitoin kuvituskuvaksi valokuvia tapahtumapaikoista eli Kööpenaminasta, Pariisista ja Dresdenistä.

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö
Suomentanut Markku Päkkilä
Otava 2015, 413 s. (ilmestynyt ensimmäisen kerran 2000)
Englanninkielinen alkuteos The Danish Girl 2000

***********
Helmet-haasteen kohta 46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö.

2 kommenttia:

  1. Voi kun minä ihastuin tähän kirjaan. Sydämellinen kirja ja toiveikas, ihastuttava.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.