sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Kuukauden nobelisti Aleksander Solženitsyn: Asian etu


Luin paljon Aleksander Solženitsynia 1970-luvulla, kun hänen kirjojaan suomennettiin: Ivan Denisovitšin päivä, Syöpäosasto, Ensimmäinen piiri, Elokuu neljätoista. Novellikokoelmaa Asian etu en ole lukenut aikaisemmin. Kokoelmassa on neljä novellia ja niiden lisäksi miniatyyreiksi kutsuttuja lyhyitä, yhden tai kahden sivun mittaisia kirjoituksia. Alkuperäiset kertomukset on kirjoitettu 1950- ja 1960-luvuilla.

Asian etu. Pitkässä niminovellissa teknilliselle opistolle on luvattu uudet käytännölliset tilat ja uusi asuntola. Opiskelijat ovat kesälomalla innoissaan auttaneet rakentamisessa, jotta kaikki olisi valmista syksyllä. Syyslukukauden alkaessa rehtorille ilmoitetaan, että tilat annetaankin kaupunkiin saadulle uudelle tieteelliselle instituutille. Asian etu vaatii.
”[- -] oikeudenmukaisuus ja epäoikeudenmukaisuus törmäsivät vastakkain.”
Asian etu oli minusta puhdasta sosialistista realismia ihanteellisine opiskelijoineen ja heitä puolustavine opettajineen, jotka taistelivat byrokratiaa vastaan.

Zahar Kalitá. Kertoja ystävineen vierailee kaltoin kohdellulla Kulikovon taistelun muistomerkillä. Taistelussa venäläiset voittivat Kultaisen ordan joukot vuonna 1380. Yhtä rapistunut kuin muistomerkki on sitä vartioiva Zahar Kalitá. Novelli puhuu historian muistamisen ja kunnioittamisen tärkeydestä.

Oikea käsi. Karkotusvanki on päässyt henkeä uhkaavan sairauden vuoksi sairaalaan Taškentiin. Hän vertaa omaa asemaansa ympärillään oleviin vapaisiin potilaisiin. Jos ja kun hän paranee, hänen on palattava ikuiseen karkotukseen. Sairaalassakin on byrokratiaa ja vanhojen saavutusten halveksimista. Sen kertoja huomaa yrittäessään auttaa uutta potilasta.

Pääsiäiskulkue. Tupakkaa polttavat, ryypiskelevät ja metelöivät nuoret pilaavat käytöksellään kirkon pääsiäiskulkueen. Sivistymättömyyttä kauhisteleva kertoja ennustaa: ”Totisesti: kerran he kääntyvät ympäri ja tallaavat meidät kaikki – myös ne, jotka usuttivat heidät tänne!”

Miniatyyreissä toistuvat samat aiheet, varsinkin menneisyyden arvostuksen häviäminen, sekä vapaus. Vapaus voi olla vaikka omenapuiden ja ruohon makean tuoksun hengittämistä, kuten tarinassa Hengitys. Ihmisen käsitys itsestään kaikkeen pystyvänä olentona ja ihmisen todellinen pienuus luontoon verrattuna on aiheena muutamassa miniatyyrissä. Mieleen jääviä olivat Kolhoosilaisen reppu, joka korosti naisten kykyä kestää kuormaa, ja kunnianosoitus Sergei Jeseninille, Jeseninin synnyinseudulla.

Blogikirjoituksia Solženitsynin teoksista:
Ivan Denisovitšin päivä, Nipvet
Tapahtui Kretšetovkan asemalla, Sotaromaanit
Syöpäosasto, Keltainen kirjasto
Ensimmäinen piiri, Kirjasampo
Elokuu neljätoista, Keltainen kirjasto
Preussin yöt, Oksan hyllyltä

Aleksander Solženitsyn: Asian etu ja muita novelleja
Suomentanut Esa Adrian
Tammen Keltainen kirjasto 1974, 150 s.

10 kommenttia:

  1. Kiitos novellikokoelman esittelystä. En itse asiassa ole edes huomannut tämän kirjan olemassaoloa. Täytyypä laittaa muistiin. Solzenitsynilta olen lukenut Vankileirien saariston, Ivan Denisovitsin päivän ja Syöpäosaston.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vankileirien saaristo on minulla vielä lukematta, valitettavasti.

      Poista
  2. Minäkään en tällaisen teoksen olemassaolosta tiennyt, ja novellien ystävänä kuulosti kyllä kiinnostavalta (noin muuten Solzenitsynia en ole lukenut juuri lainkaan, ainoastaan eeppisen runoelman Preussin yön...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Solženitsynilta tunnetaan paremmin suuret romaanit. Novellien ystävälle tämä kokoelma sopii hyvin.

      Poista
  3. Novellit ovat siitä jänniä, että itse tavallaan unohdan niiden olemassaolon kokonaan, kunnes käsiini osuu novellikirja, jota alan lukea. Pidän novelleista, jos niissä on jokin oivaltava loppu. Asian edussa sellainen ainakin tuntuu olevan. Täytyy laittaa tämäkin mieleen, jos vaikka joskus osuisi kirjastoreissulla käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän novellikokoelmista, jotka ovat jollakin tavalla yhtenäisiä eli yleensä aiheeltaan. Asian etu on sellainen, joten voin suositella sitä.

      Poista
  4. Enpä ole kirjailijasta kuullutkaan, kiitos esittelystä.
    Sosialistinen realismi on kyllä aika äärilaidassa mun epämukavuusalueellani, vaikka tykkään toisaalta lukea kaunokirjallisuutta 70-luvun taistolaisuudesta...
    Novellikokoelmia tulee luettua lähinnä vain lukumaratoneilla, mutta sellaisia kevyempiä, välipaloja. Olen sentään viime vuosina päässyt jotenkin niiden ideaan jo sisälle, aikoinaan en osannut lukea niitä ollenkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainitsin sosialistisen realismin novellin Asian etu kohdalla, koska yllätyin tyylistä. Lukemani romaanit olivat erilaisia. Solženitsynhan karkotettiin Neuvostoliitosta myöhemmin.

      Poista
  5. Solženitsyn on siitä jännä kirjailija, etten ole tainnut koskaan lukea yhtään hänen kirjaansa, mutta monet hänen teoksistaan ovat silti tuttuja opintojen ja muun kirjallisuuden kautta. Juuri tämän aikakauden neuvostokirjallisuus on ylipäänsä minulle vieraampaa. Tällainen novellikokoelma voisi olla hyvä tapa tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Solženitsyniin tutustumiseen sopisi hyvin myös pienoisromaani Ivan Denisovitšin päivä.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.