maanantai 13. marraskuuta 2023

Rytisalo & Kinnunen: Huokauksia luokasta

 

Huokauksia luokasta on kahden kirjailijan kirja koulun nykytilasta. Minna Rytisalo ja Tommi Kinnunen lähettivät toisilleen kirjeitä noin vuoden ajan. Kumpikin on lukion äidinkielen opettaja. Rytisalo irtisanoutui pian kirjeiden kirjoittamisen alettua. Kirjaan tulee siitä uusi näkökulma: toinen jatkaa opettajana, toinen päätti lähteä.

Kirjeistä näkyy, miten opettajaan kohdistuu koko ajan lisää vaatimuksia. Oman aineen hallitseminen ja opettaminen ei enää riitä. Tuntuu, että koulua koskevia päätöksiä tekevät ihmiset, jotka eivät tunne koulun arkea. Opettajilta ei ainakaan kysytä. Opetussuunnitelmat muuttuvat ennen kuin edellisen muutoksen vaikutuksia on tutkittu. Nuoriin kohdistetaan tehokkuusvaatimuksia, jotka vaikuttavat kouluun ja opettajiin. Listaa voisi jatkaa pitkään.

Minulla on tähän kirjaan henkilökohtainen suhde, koska olin vuosikausia opettajana, en tosin lukiossa, vaan seuraavalla opiskeluasteella eli ammattikorkeakoulussa. Samastuin kirjoittajiin. Opettajan tekemän työn määrän tietää vain toinen opettaja tai opettajan puoliso. Illat, viikonloput, pyhäpäivät... Aina on suunniteltavaa tai korjattavaa. AMK:ssa jokaisella muutoksella oli varmasti ainakin yksi seuraus: opettajalle annettavaa resurssia eli tuntimäärää per kurssi pienennettiin. Laskennallisella ja todellisuudessa tehdyllä tuntimäärällä oli enemmän ja enemmän eroa, niin että lopulta päädyttiin tilanteeseen, jossa voin yhtyä Kinnusen sanoihin

Minäkin tahtoisin tehdä työni hyvin, mutta se tuntuu vuosi vuodelta mahdottomammalta.

Niinpä minäkin läksin (melkein) heti, kun se oli mahdollista. Syitä on tietysti muitakin, mutta tuo on tärkein.

Onneksi Rytisalo ja Kinnunen kertovat hieman myös koulun ulkopuolisesta elämästään, esimerkiksi kirjoista, jotka ovat lukeneet, tai koiristaan. Se hieman keventää muuten painavaa kirjaa.

Huokauksia luokasta on tärkeä kirja, joka kannattaisi lukea jokaisen, joka haluaa tietää, millaista koulussa on nykyisin.


Minna Rytisalo & Tommi Kinnunen: Huokauksia luokasta
WSOY 2023, 480 s.

8 kommenttia:

  1. Opetussuunnitelmat muuttuvat noin kerran kymmenessä vuodessa, esim perusopetuksessa. Ongelmat on jatkuvat uudet ohjeistukset tuen kirjaamisessa ja muut raportoinnit. Tämä on minusta viime kädessä 2000-luvun opetusministereiden vastuulla, yhtään tehtävää ei ole otettu pois, koko ajan uusia vastuita ja tehtäviä , viimeisimpänä maksuton toinen adte ja oppivelvollisuuden valvonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, tehtäviä lisätään koko ajan entisten jatkoksi.

      Poista
  2. Tämä kirja täytyy lukea jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opettajalle tässä on paljon tuttua, ehkä myös vertaistukea.

      Poista
  3. Ostin tämän tyttärelleni Turun kirjamessuilta joululahjaksi, ope hänkin. Minusta on vaikuttanut, että varsinkin AMK on suorastaan luhistettu kaikilla supistuksilla ja koordinoitamattomalla toiminnalla, etäkursseilla etc siitä päätellen, mitä lehdissä on kerrottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Opiskelijat olisivat halunneet oppia, mutta opettaminen oli tehty lähes mahdottomaksi. Ei sitä enää jaksanut.

      Poista
  4. Luin tätä "kevyenä iltalukemisena" muutama viikko sitten. Moni asia oli kovin tuttua, eikä kyllä pitäisi olla. Itse tosin sinnikkäästi siellä perusopetuksen puolella, mutta sinne tehdyt kurjistukset näkyvät tietenkin myös seuraavilla asteilla.

    Jotenkin olen vielä löytänyt innon. Ehkä se liittyy eniten siihen, että olen päättänyt, että minulle tärkeintä on nuorten kohtaaminen. Se menee kaiken muun edelle, ja olen valmis kantamaan ja vastaamaan seurauksista. Tarkoitan, että jos nyt jokin sisältöalue jää hieman kevyemmälle käsittelylle tai - herra paratkoon - jopa käsittelemättä, pidän siltikin tärkeämpänä, että olen kuunnellut, katsonut ja kohdannut nuoria joka päivä.

    VastaaPoista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.