lauantai 25. marraskuuta 2023

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt – Suomen Tesla

 

Markus Hotakaisen kirjoittama Eric Tigerstedtin (1887–1925) elämäkerta nostaa esille kotimaassaan lähes tuntemattomaksi jääneen keksijän. Esipuheessa Hotakainen sanoo, että Tigerstedtistä on kirjoitettu ennenkin, mutta lähteissä on ristiriitaisuuksia. Hotakainen on mahdollisuuksien mukaan yrittänyt etsiä totuutta Tigerstedtin elämästä.

Kirjasta nousee esiin kuva miehestä, joka halusi vain ja ainoastaan kehitellä uusia laitteita omien ideoidensa pohjalta. Tavallinen tylsä palkkatyö ei ollut häntä varten. Tigerstedtin taipumukset näkyivät jo lapsena. Hänen kehittelemänsä rotanpyydys oli aivan mainio. Aikuisena Tigerstedtin suurin kiinnostus kohdistui äänentoistoon ja erityisesti äänielokuvaan. Hän kehitti oman äänielokuvalaitteistonsa. Muita Tigerstedtin keksintöjä olivat muun muassa aikansa paras kuulolaite ja triodi, jonka vahvistus oli paljon suurempi kuin aikaisemmilla tyhjiöputkilla.

Tigerstedtillä on valtavasti patentteja. Kirjassa on hänen itsensä kokoama patenttiluettelo tärkeimpinä pitämistään patenteista. Niitä on 64. Hän ei onnistunut koskaan hyötymään patenteistaan. Syynä olivat milloin petolliset liikekumppanit, milloin sodat, milloin patenttirikkomukset.

Tigerstedtillä oli epäonnea myös siviilielämässä. Kihlaus ensimmäisen rakastetun kanssa purkaantui. Lyhyt avioliitto päättyi riitaisaan avioeroon. Kuolema tuli liian varhain, vain 37-vuotiaana, pitkään vaivanneen tuberkuloosin ja vakavan auto-onnettomuuden yhteisseurauksena. Tuolloin Tigerstedt oli muuttanut Yhdysvaltoihin, jossa hänen kehittämänsä pienikokoinen radio ja salakielisten viestien välittämiseen tarkoitettu kryptografoni herättivät kiinnostusta.

Kirjailija Hotakainen kuvaa ansiokkaasti keksijän työtä, ideoiden syntyä ja työmäärää, joka tarvitaan prosessiin ideasta laitteeksi.

Eric ei suinkaan työskennellyt tyhjiössä eivätkä hänen ideansa syntyneet tyhjästä. Hän perehtyi alansa uusimpaan tietoon ja tekniikkaan, ja vei kumpaistakin määrätietoisesti eteenpäin. Jos Eric näki jossain asiassa ongelman, hän lähti etsimään sille ratkaisua, ja yleensä ratkaisun myös löysi.


Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt – Suomen Tesla
Aula & Co 2023, 192 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.