tiistai 21. marraskuuta 2023

Cristina Morales: Lectura fácil

 

Espanjalaisen Cristina Moralesin romaania Lectura fácil (Selkokieltä; ei suomennettu) ei ole nimestään huolimatta kirjoitettu kokonaan selkokielellä. Siinä on osioita, joissa on käytetty selkokieltä, ja lopussa on vahva vetoomus sille, että lait, sopimukset, laskut yms. pitäisi kirjoittaa selkokielellä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus ymmärtää ne.

Kirjan teemana on ihmisten oikeus olla sellaisia kuin ovat ja päättää omasta elämästään. Päähenkilöinä on neljä naista, Nati, Marga, Patricia ja Àngels. He ovat pareittain siskoksia ja keskenään serkkuja. Iältään he ovat kolmissakymmenissä. Heidät kaikki on määritelty eriasteisesti kehitysvammaisiksi. Serkukset ovat kotoisin syrjäisestä pikkukylästä, jossa heidät on laitettu kehitysvammaisille tarkoitettuun laitokseen. Nyt he ovat onnistuneet pääsemään Barcelonaan ja siellä asumaan huoneistossa, jota sosiaaliviranomaiset valvovat. Kaikista ostoksistaan heidän täytyy ottaa kuitit, heillä on kotiintuloajat ja siisteyttä käydään tarkastamassa. Heille järjestetään terapiaa ja määrätään lääkkeitä.

Löyhänä juonena kirjassa on viranomaisten hakemus sterilisoida seksuaalisesti aktiivinen Marga ja hakemuksen seuraukset. Tekstityyppejä on useita. Marga löytää anarkistien kokoontumispaikan, jossa häntä autetaan asunnonvaltauksessa. Anarkistien kokouspöytäkirjat rönsyilevät asiasta toiseen ja kolmanteen. Serkukset käyvät antamassa lausuntoja tuomarille Margan asiassa. Lausunnot leviävät joka suuntaan. Selkokieli olisi ollut paikallaan, jotta tuomari ja lausunnon antajat olisivat ymmärtäneet toisiaan. Taustalla Àngels kirjoittaa muistelmiaan selkokielellä.

Eniten on Natin minämuotoista kerrontaa. Hän on kärsinyt jonkinlaisen työtapaturman muutama viikko ennen kuin hänen piti väitellä tohtoriksi. Tapaturman seurauksena hänestä on tullut serkuksista vakavimmin vammainen. Hänen vammansa ilmenee, kun hän ärsyyntyy, ja hän ärsyyntyy usein. Nati vastustaa kaikkea, varsinkin kaikkea, jonka tulkitsee patriarkaalisesta yhteiskunnasta johtuvaksi. Hänen mieluisimmat haukkumasanansa ovat macho, fasisti ja uusliberaali. Ne käyvät melkein mihin tahansa. Kirjan kannessa oleva punainen teksti kuvaa Natin asennetta. ”En rakasta jumalaa, en aviopuolisoa, en puoluetta, enkä jalkapalloa.” Kirjassa on myös Natin kirjoittama ja anarkistien julkaisema lehtinen, jossa hän hyökkää vahvasti eräitä helposti tunnistettavia julkisuuden henkilöitä vastaan.

Moralesin alkuperäinen kustantaja piti teosta liian radikaalina ja vaati siihen muutoksia. Niihin Morales ei suostunut, vaan etsi kirjalle toisen kustantajan. Morales sai romaanista ensin kannessa mainitun palkinnon Premio Herralde de Novela ja vuonna 2019 kansallisen romaanipalkinnon (Premio Nacional de Narrativa), jonka myöntää Espanjan kulttuuriministeriö.


Cristina Morales: Lectura fácil
Anagrama 2019, 2. painos, 420 s. (1. painos 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.