maanantai 13. toukokuuta 2024

Joel Lehtonen: Kuolleet omenapuut

 

Novellikokoelman Kuolleet omenapuut keskushenkilö on kirjakauppias Aapeli Muttinen, sama, jonka vuokralainen on Putkinotkon Juutas Käkriäinen. Kuolleet omenapuut ilmestyi vuotta ennen Putkinotkoa. Samaa Putkinotko-sarjaa on myös romaani Kerran kesällä. Novelleissa päähenkilö on joko Muttinen tai joku hänen tuttavistaan, tavallisesti kesävieras.

Päällimmäiseksi ajatukseksi novelleista jää, kuinka erilaisessa maailmassa sivistyneistö ja tavallinen kansa elivät. Herra ja moukka eli »Mitä kylvää sitä korjaa» esittelee kiukkuisen Juutas Käkriäisen rakentamassa kiviaitaa Muttisen huvilan puutarhan ympärille. Muttinen on kovistellut Käkriäistä viinanpoltosta ja tavasta, jolla tämä hoitaa Muttisen maita, ja nyt hän on teettänyt monen vuoden jälkeen kirjallisen kontrahdin. Erilaiset näkemykset tiivistyvät puutarhaan, jota Käkriäinen ei ymmärrä.

Sellainen piru on tuo Muttinen. Ja siksi pitäisi Käkriäisen rustata tätä kiviaitaa, näiden puiden ja pehkojen ympärille, joita hän on koettanut konsteillakin juurittaa pois. Joutavia silmänrumennuksia!

Novellissa Pikku Liisa eli Romantiikan prinsessa kesävieras runoilija Falk kohtaa kananmunia hakiessaan torpan tytön Liisan, jolla on takanaan yksi avioton lapsi ja vankilatuomio ja joka saa Falkin hämmennyksiin kertoessaan avoimesti elämänkulustaan. Falkin romanttinen näkemys kansasta Runebergin ja Topeliuksen tyyliin saa kovan kolauksen.

Kokoelman avaa Muttisen onni eli Laulu Lyygialle, auvoinen kuvaus onnellisesta luonnon helmassa vietetystä lomapäivästä Muttisen Lyygiaksi kutsuman naisystävän kanssa. Illan tullen onneen tulee särö Muttisen kuullessa Lyygian itkevän huoneessaan. Niminovellissa Kuolleet omenapuut tai Miksikä ei perunoita? pakkasen tappamat Muttisen hellästi vaalimat omenapuut vertautuvat liian suuriin haaveisiin.

Niin kuin hän oli odottanut liikaa omenapuilta, niin muustakin elämästä, mukavuutta, täydellisyyttä, sopusointua.

Urheilija Tommola eli »Mens sana in corpore sano» nousee esiin humoristisena. Kesävieras tuomari Tommola haluaa parantaa kuntoaan. Yhden päivän aikana hän ui, urheilee, ottaa aurinkokylpyjä, tervaa itsensä, saunoo ja yrittää saada mieluummin ”filosofeeraavan” Muttisen tekemään samoin. Illalla Tommola alkaa voida pahoin.

Kuolleet omenapuut on ilmestynyt 1918 ja sen kaksi viimeistä novellia sijoittuvat sisällissotaan. Muttisen Aapeli sodassa eli lapsettoman Mannun kosto kertoo, miten pelokas ja vastentahtoisesti sotaan osallistunut Muttinen ei kestä, vaan sekoaa ja joutuu virkistäytymään Niuvanniemen mielisairaalaan.

Kuolleet omenapuut tutustuttaa Aapeli Muttiseen syvällisemmin kuin Putkinotko, joka on selkeästi Juutas Käkriäisen kirja.


Joel Lehtonen: Kuolleet omenapuut
SKS 1995, 128 s.
Ensimmäinen painos ilmestynyt 1918

***********

Helmet-haaste: kohta 35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa.

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja kuulostaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit ovat hyviä sellaisenaan, mutta lisäksi tulee tuo Putkinotkon täydennys.

   Poista
 2. Pitäisi tutustua Lehtosen tuotantoon. Kuulostaa siltä, että nämä ihmisten väliset statuserot ovat edelleen jossain määrin totta, vaikkeivat yhtä silmiinpistävästi kuin 1900-luvun alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit voisivat olla kevyempi tapa aloittaa Lehtoseen tutustuminen kuin Putkinotko.

   Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.