lauantai 4. toukokuuta 2024

Johanna Nordling: Jalkapallon muotoinen Saksa

 

Jalkapallon muotoinen Saksa on ilmestynyt sopivasti muutama kuukausi ennen kesällä Saksassa pelattavia jalkapallon miesten EM-kisoja. Johanna Nordling on Saksassa asuva urheilutoimittaja, joka on pelannut jalkapalloa SM-tasolla. Hän tuntee saksalaisen jalkapalloilun läpikotaisin.

Katson täkäläistä lajikulttuuria siis toimittajan, valmentajan, entisen futaajan, ruohonjuuriseuran juniorikoordinaattorin, fanin ja futisvanhemman silmin. Se mahdollistaa katseita eri kanteilta, risteytyviä näköaloja ja siten usein monisyisemmän ymmärryksen.

Kirjassa on todellakin paljon aiheita: saksalaisen jalkapalloilun historiaa, oma lukunsa DDR:n jalkapallosta, tarinoita muutamasta jalkapalloseurasta (yksi on tietysti Bayern München), fanikulttuuria, pelaajia, valmentajia... Naisten jalkapalloa ei unohdeta, vaikka siihen alettiin Saksassa panostaa myöhään. Suomessa on suhteessa enemmän naisia jalkapalloilijoina kuin Saksassa. Suomalaiset jalkapalloilijat ensimmäisestä Bundesliiga-pelaajasta Juhani Peltosesta Essi Sainion ja Tinja-Riitta Korpelan kautta nykytähteemme Lukas Hradeckyyn kertovat kokemuksistaan. Sainio ja Korpela ovat olleet voittamassa naisten Bundesliigaa.

Jalkapalloon yhdistyy myös negatiivisia piirteitä. Fanien lisäksi katsomoissa ja kenttien ympärillä liikkuu väkivaltaisia huligaaneja. Väkivaltaista käytöstä on saatu vähennetyksi sosiaalipedagogisilla faniprojekteilla. Raha aiheuttaa ongelmia. Yksi niistä on, että sitä kerääntyy tietyille suurseuroille, eikä muilla ole enää mahdollisuuksia taistella sarjojen voitosta.

Saksan jalkapallolla on viime vuosina mennyt huonosti. Tarkoittaa siis sitä, että mitaliotteluihin ei ole päästy MM- ja EM-kisoissa, ei naisissa eikä miehissä. Kirjan viimeinen luku käsittelee tulevaisuutta eli sitä, miten Saksassa yritetään uudistaa lasten ja nuorten valmennusta, jotta palattaisiin voittajiksi.

Kirjasta oikein pursuaa kirjoittajan rakkaus jalkapalloon. Siinä on hyvin henkilökohtainen ote matka- ja haastattelukuvauksineen. Eikä saksalaisesta jalkapallosta tietenkään voisi kirjoittaa ilman suurimpien otteluiden kertaamista. Niihin kuuluu Saksan viimeisimpään MM-kultaan päättyneiden Brasilian kisojen välierä Saksa-Brasilia.

7–1-lopputulos oli merkittävä siksikin, että se heilautti jalkapallomaailman kliseet päälaelleen: kauniin jalkapallon kuningaskunta Brasilia näytti ideattomalta ja tylsältä, kun taas rationaalisen tulosfutiksen Saksa hehkui soljuvaa luovuutta ja keveyden estetiikkaa.

Tuota ottelua minäkin katsoin kotisohvalla ihmetystä täynnä. Kaltaiselleni jalkapallon seuraajalle (jo vuoden 1972 EM-kisoista) Jalkapallon muotoinen Saksa on täysosumaluettavaa. Se on informatiivinen, mutta samalla täynnä tunnetta ja innostusta. Sopii kaikille jalkapallofaneille kesän kisoja odoteltaessa.


Johanna Nordling: Jalkapallon muotoinen Saksa
Bazar 2024, 512 s.

***********

Helmet-haaste: kohta 45. Kirjassa pelataan.

6 kommenttia:

  1. Katselin tätä kirjaa jo kevään julkaisuluetteloissa, vaikutti kiinnostavalta kun olen muitakin kiinnostavia jalkapallokulttuurikirjoja lukenut. Täytyy hakea jossain vaiheessa luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea, kun jalkapallokulttuuri kiinnostaa. Minä varasin kirjan kirjastosta jo kuukausia ennen kuin se ilmestyi. Jono ei ollut kovin pitkä.

      Poista
  2. Urheilu on hieno asia. Toivottavasti tuo huliganismi pysyy siitä kaukana. Rahojen pitäisi kyllä jakaantua tasaisemmin. Suomessakin kaikki jalkapallotyö lasten keskuudessa tapahtuu vapaaehtoisvoimin. Veljeni ovat toimineet vuosikausia vapaaehtoisina jalkapallovalmentajina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi huliganismi on pysynyt Suomessa vähäisenä, vaikka valitettavasti sitä täälläkin esiintyy varsinkin eräiden pääkaupunkiseudun seurojen ympärillä.
      Vapaaehtoistyö lasten parissa on kunnioitettavaa toimintaa.

      Poista
  3. Vuonna 2016 olin katsomassa Berliinin kisakatsomossa MM-kisojen finaalia screenilta. Saksa putosi sinä vuonna finaalista pois. Oli ihan mielenkiintoinen kokemus, vaikken urheilusta sen kummemmin välitä. Toisaalta ilmassa oli uhkaa, sillä ISIS uhkasi tehdä Berliiniin terrori-iskuja ramadanin aikaan. Turvatoimet olivat aika tiukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras tunnelma on livenä stadionilla, ihan tavallisissa sarjaotteluissakin. Olen muutaman nähnyt Saksassa ja Espanjassa.

      Poista

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.